biztonság

2020.01.31. 20:00

Újabb kamerákkal figyelik a szabálytalankodókat

Újabb 40 kamerával gyarapodik az idén a várost figyelő kamerarendszer, jelentette be Szita Károly polgármester Heffer Attila rendőrkapitánnyal és Kis Szabolccsal, a közterület-felügyelet vezetőjével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

K.G.

Ezzel összesen 325-re emelkedik a köztéri biztonsági kamerák száma, és ez azt jelenti, hogy nincs az országban olyan település, ahol egy lakosra több kamera jutna, hangzott el. A beruházás összesen 486 millió forintba került az önkormányzatnak. Szita Károly megjegyezte: azért fejlesztenek, hogy továbbra is az ország egyik legbiztonságosabb városa maradhasson Kaposvár.

2019-ben 400 esetben segítették a kamerák a nyomozást, és szolgáltattak bizonyítékokat olyan súlyos bűnügyekben, mint rablás, betörés vagy garázdaság, fűzte hozzá Heffer Attila ezredes. A közbiztonság 2010 óta tartó javulásában a kamerák nagy szerepet játszottak, mutatott rá. A rendőrök a baleseteket is visszanézik, sőt újabban a súlyos közlekedési szabálysértést elkövetőket igyekeznek kiszűrni a forgalomból, például azt vizsgálják, hogy melyik autós hajt át a piroson. Ehhez rendszámfelismerő szoftvereket használnak.

A polgárok közérdekű bejelentéseit kivizsgálják a kamarafelvételek alapján, ígérte Kis Szabolcs. A közterület felügyelők a rongálásokat is nyomon követhetik így, illetve az illegális hulladéklerakók környékén visszanézik, hogy mit rögzített a kamera. Gyakran arra használják a készülékeket, hogy a Kossuth téren szabálytalanul átrobogó pizzafutárokat figyeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában