rendhagyó törióra

2020.02.18. 18:07

Ti itt fogtok megdögleni!

Rendhagyó történelemórát tartott Lesz Éva történész, a MNL Somogy Megyei Levéltárának főlevéltárosa kedden a Táncsics gimnázium tanulóinak a hortobágyi kényszermunkatáborok történetéről.

K.G.

1950 és 53 között több mint 8 ezer, de legfeljebb 10 ezer embert hurcoltak el ide, mint a Horthy-rendszer kiszolgálóit, tisztségviselőit, illetve a kiépülő kommunista rendszer ellenségeit. Köztük kulákokat, vagy akik szót emeltek a beszolgáltatások ellen, de bárki felkerülhetett a listára, elég volt ehhez, hogy irigyeljék a tehetős portáját vagy a jól felszerelt falusi gazdaságát.

A jelenlegi kutatások szerint Somogyban 56 településről 702 embert vittek a Hortobágyra, és leginkább a barcsi, a csurgói és nagyatádi járás volt érintett a déli határ mentén. Lesz Éva régóta kutatja a táborok történetét és interjúkat készít az elhurcoltak túlélőivel, hogy feldolgozza a visszaemlékezéseiket. A levéltáros kutató nagyobb hangsúlyt adna a témának a közoktatásban, ezért tartott előadást a gimnáziumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában