cukorláz

2020.03.20. 09:00

Bőven bespájzoltak a kilós életédesítőből

A koronavírus-világjárvány kihirdetése óta megduplázódott az eladott kristálycukor mennyisége a kaposvári Magyar Cukor Manufaktúránál. Ha szükséges, a munkások a hétvégén is dolgoznak, illetve újabb műszakot vezetnek be.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– Egyes termékek esetében átlagosan 30 százalékkal több árut értékesítünk – mondta a Somogyi Hírlapnak Csajághy Gábor, az I. Magyar Cukor Manufaktúra értékesítési és logisztikai igazgatója. Hozzátette: a kereskedelmi társaságok legnagyobb tételben kristálycukorból rendelnek. Látványos növekedést tapasztaltak ezen téren. Amíg 2019 februárjában közel 850 tonna egy kilós kristálycukrot adtak el, addig az elmúlt hónapban 1080 tonnát, s márciusban csaknem 2000 tonna a rendelésállományuk.

Csajághy Gábor azt is elmondta, hazánkban zökkenőmentes a cukorellátás. Valamennyi hazai diszkont-, szuper- és hipermarketláncnak szállítanak, a lakosság folyamatosan hozzájut a stratégiai termékeknek számító cukorhoz, így nem indokolt a pánikszerű vásárlás. Az 55 dolgozót alkalmazó élelmiszeripari társaság fokozott biztonsági előírásokat léptetett életbe a napokban. Bezárták a cégnél működő kiskereskedelmi boltot, s a külsős vállalatok munkatársai csak a legszükségesebb esetben léphetnek a cukormanufaktúra területére, de akkor is kizárólag védőfelszerelésben.

– Alapesetben is sokrétű higiéniai szabályok vonatkoznak a cégünkre – emelte ki az értékesítési és logisztikai igazgató. – Most ahhoz képest tovább szigorítottuk a takarításra és fertőtlenítésre vonatkozó belső szabályzatot. A cukormanufaktúra dolgozói oktatásán vettek részt, s tájékoztatást kapnak a koronavírus helyzettel kapcsolatos új fejleményekről. Cégünk elkötelezett, hogy ebben a helyzetben felelős magatartással, példamutatóan járjon el.

Csajághy Gábor utalva arra, hogy miként tesznek eleget, ha tovább nő a megrendelt cukor mennyisége, elmondta: minden lehetséges helyzetre igyekeznek felkészülni. Igény esetén elindítják a harmadik műszakot, s akár hónapokon át valamennyi hétvégén működik a kaposvári cukormanufaktúra. S bár a 2020-as fejlesztés tervek között szerepel a raktárbővítés, de ezt a projektet egyelőre nem indítják el. Azon dolgoznak, hogy folyamatosan biztosítsák a belföldi piac ellátását, nagy hangsúlyt helyeznek a cukorszállítmányok gördülékeny továbbításra.

Akár öt százalékkal még drágulhat a cukor, de van belőle Magyarországon

Az értékesítési és logisztikai igazgató a cukorárral kapcsolatban azt mondta: az európai piacon kevesebb cukrot állítottak elő. Ez magával hozhatja a cukoráremelést szeptemberig. Az év végétől március közepéig a boltokban 20-30 forinttal drágul a kristálycukor kilója, s a következő hónapokban akár ötszázalékos áremelkedés sem zárható ki.

A koronavírus európai terjedésével hirtelen megnövekedett a cukoreladás, a rendelkezésre álló logisztikai kapacitással megoldják a kiszállításokat. A cég már korábban várta az eladott áru mennyiségének növekedését, mivel évről évre húsvét előtti hetekben megugrik a forgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában