visszaeső fogyasztás

2020.03.21. 15:30

Bús a sok somogyi búfelejtőfőző idén a tavalyi adatok láttán

Hatvan százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a nép­egészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására. A Magyar Pálinka Lovagrend emiatt szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál a pálinka általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Kovács Gábor

Szinte minden gyümölcsnek kedvezett a tavalyi időjárás, de a felét sem érték el annak a forgalomnak, amit megszoktak, panaszolta Pusztai Árpád, som-daránypusztai pálinkafőző. Szerinte a bérfőzőknek az otthoni pálinkafőzés lehetősége teszi be a kaput, mert azt sokan iparszerűen űzik.

Egyértelműen nem tett jót az ágazatnak a népegészségügyi adó (neta), de ezt a Pálinka Nemzeti Tanács már előre látta: a forgalom csökkenése miatt összességében jóval kevesebb adóbevétele lett az államnak, utalt erre Beliczay Zsolt, a zamárdi Zimek Pálinka Manufaktúra ügyvezetője.

– Vannak helyettesítő termékek: alkoholt fogyasztani nemcsak pálinkával lehet, hanem vodkával, whiskyvel és ezek előállítási költsége elmarad a pálinkáétól, mert a pálinka friss gyümölcsből készül, és a gyümölcs drága – mondta a szakértő. – A piacon ugyanakkor vannak ízesített párlatok, de ezek minősége messze elmarad a pálinkáétól, viszont olcsóbbak.

Ezek a helyettesítő termékek léptek most előrébb a piacon, mert 6-8 ezer forintot kiadni fél liter pálinkáért már kevesebb vendég akar, s 1500-1800 forintos centárakkal sem akarnak találkozni, tette hozzá.

Szerinte tisztelet a vendéglátósok között a kivételnek, aki nem adja alább, és inkább árat emel, mintsem levegye a hungarikumot jelentő pálinkát az itallapról. A prémiumminőség eddig is drága volt, s az előállítás költségének nagy részét korábban is az adók tették ki, de ezt most megfejelte a neta. A zamárdi főzőnél is éreztek visszaesést, de ahogy Beliczay Zsolt fogalmazott: előre menekülnek az értékesítésbe, s keresik a kapcsolatot azon vendéglátósokkal, akiknek fontos a balatoni érték.

Spájzoltak a főzők és a vendéglátósok

Tavaly a meggy megsínylette a nyár eleji nagy esőket, viszont barackból roskadásig termett, tavalyelőtt ellenben pont fordítva volt az egész. Ha egy gyümölcsnek jó évjárata van, akkor a pálinkafőzők igyekeznek bespájzolni belőle. Ezért jelentett kisebb terhet, hogy a négyszeresére nőtt a meggy ára 2019-ben. Ugyanilyen módon a vendéglátósok is gyűjtögettek: még 2018-ban feltöltötték a raktáraikat az akkor olcsóbb pálinkával, számítva a neta 2019-es bevezetésére.

Ezt is bekalkulálva még drasztikusabb a tavalyi forgalom visszaesése. A Zimek manufaktúránál az innovációban látják a kiutat: cigánymeggy-feketeribizli-málna háziasításukat az ország legjobb vegyespálinkájának választották.

A Magyar Pálinka Lovagrend felvetésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait is nyilvánosságra hozták: tavaly a netából származó összes bevétel közel 50 milliárd forintot tett ki, ezen belül szeszes italokból 10,6 milliárd forint, pálinkából mindössze 1,19 milliárd forint származott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában