fotók

2020.03.09. 18:46

Minszkbe kerül a kaposvári föld, melyben belorusz katonák is nyugszanak

Katonai tiszteletadás mellett vett földet a Belorusz Köztársaság nagykövete és konzulja hétfőn a kaposvári Keleti temetőben.

Góz Lilla

– Több mint hárommillió belorusz katona hunyt el a második világháborúban, a lakosság egyharmada – mondta el a Belorusz Köztársaság nagykövete, Ponomarev Aleksandr. A második világháború befejezésének 75. évfordulójára Minszkben egy templomot építenek az elesettek emlékére és a Kaposváron vett földet a kriptában helyezik el. A minszki templomot május 9-én szentelik fel.

– A katonasírok örök mementóként emlékeztetnek mindenkit a háború borzalmaira – mondta el köszöntőjében Puskás Béla, a Somogy Temetkezés Kft. ügyvezető igazgatója. Kaposváron a Keleti temetőben ezer, Somogy megyében pedig több mint kétezerkétszáz szovjet katona nyugszik. Somogyban huszonnégy településen gondoznak katonasírokat, a belorusz küldöttségnek tíz kegyhelyről származó földet hoztak emlékül, amely a minszki templom kapszulájába kerül. Gokieli Szvetlana, Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének elnöke szerint a földvételnek fontos üzenete van az utókor számára. – Fontos, hogy gyerekeink, unokáink ne feledjék el a második világháború borzalmait, és ne ismétlődhessen meg újra, értékeljék a békét a világon – jegyezte meg a Gokieli Szvetlana.

Katedrális emlékeztet a háborúra

Tavaly decemberben orosz küldöttség érkezett Kaposvárra. A világ minden tájáról, köztük Magyarországról is vittek hazájukba abból a földből, amelyben elesett katonáik nyugszanak. 2020. májusában lesz a második világháború lezárásának 75. évfordulója, amely alkalomból Kubinkában egy katedrálist építenek. A templomot Moszkva közelében azért építik, hogy a harcokban elesett hősök unokái, dédunokái méltó módon róhassák le kegyeletüket. A szimbolikus földkivételt katonai szertartás keretében végezték el, s az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének munkatársai, a katonai attasé és a pravoszláv egyház képviselői vettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában