gigatojások

2020.04.12. 14:00

Az ünnepségek ugyan elmaradnak, különleges tojásokkal azért készültek

Festett gigatojások idézik a húsvéti hangulatot több somogyi településen. Buzsákban a helyi vézás, boszorkányos és rátétes hímzéseket festették fel, Csurgón a horvátoktól kapott óriástojás a paraszti világot és a természeti tájakat mutatja be. Kéthelyen pedig egy négy méteres fából készült tojás idézi a húsvétot a település központjában.

Góz Lilla

Az utolsó ecsetvonásokat végzi Ember Sándorné Kapitány Zsuzsanna a vézás mintájú óriástojáson. Fekete alapra helyi virág és katykaringó motívumokat festett. Nem ez az első ilyen alkotása. – 2014-ben készítettem először rátétes mintájút, majd egy boszorkányos készült, amelyet vandálok tettek tönkre, de szerencsére egy újracsiszolást követően ki tudtam festeni újra – mondta el a népi iparművész. Mostani alkotása egy glettelt feketére festett alapra készült, a mintákat krétával rajzolta fel, majd festett rá színes lábazatfestékkel motívumokat.– Nehezen fed, ügyelni kell a megfelelő állagra, a hétvégén már a falu Fő terét fogja díszíteni a festett óriástojás – tette hozzá Ember Sándorné, aki gyerekkorában édesanyja és nagymamája révén sajátította el a helyi hímzés alapjait.

– Egy hét kellett mire kifestettem a nagy tojásokat, de naponta nem nyolc órát dolgoztam rajta – jegyezte meg a buzsáki alkotó. Húsvétkor mind a három népi hímzéssel díszített tyúk vagy libatojásokat is készít, amelyekből a Parlamentben és a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban is találhatóak mintapéldányok.

– 2014 óta hagyomány, hogy fából vagy hungarocell készült festett tojások díszítik a falu központját – mondta el Kara Lajos polgármester. Hozzátette: a négy gigatojást a napokban helyezik ki és szeretnék rajtuk bemutatni a helyieknek és az arra utazóknak a vézás, boszorkányos és rátétes hímzéseket.

Kéthelyen pedig fenyőből készült az óriás fatojás. Molnár Balázs polgármester alkotta meg a négy méteres húsvéti díszt, amely áttetsző és sötétedés után kivilágítják. Csurgó önkormányzata Kapronca megyétől kapott egy több mint egy méteres tojást , amelyen horvát festők képei találhatóak. – A régi paraszti világot és a természeti tájakat mutatja be az alkotás, amelyet negyedik éve állítunk ki most húsvétkor – mondta el Füstös János polgármester. Hozzátette: sokan megállnak itt fotókat készíteni a különleges húsvéti látványosságról. Füstös János megjegyezte: idén a járvány miatt nem tartanak húsvéti ünnepséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában