édes gyümölcs

2020.04.30. 09:00

Ezerszám ül a határban a dinnyepalánta

Elkezdődött a hagyományos felkészülés a dinnyeszezonra, mostanra kifejlődtek a fóliasátrakban nevelkedő palánták, és készen állnak arra, hogy a szabadban induljon el a virágbontás.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Traktor mutatja az utat az idénymunkásoknak Kulcsár Gergely dinnyeföldjén. Az erőgép fontos szerepet tölt be az ültetésben, így gyorsan és pontosan megy a palántázás – mondta Kulcsár Gergely darányi fiatal gazda. – A gép kilyukasztja a talajtakaró fóliát és beleteszi a palántát, amelyhez rögtön vizet is ereszt.

Fontos szempont, hogy hasonló távolságra és lehetőleg a sor közepére, a csepegtető cső közelébe kerüljenek a növények. Így ugyanis jobban megerednek a palánták, magyarázta a szakember. – Az ültetőtraktort mi építettük tavaly, mert így kevesebb idénymunkásra volt szükség – mondta Kulcsár Gergely. – Tavaly szinte lasszóval fogtuk a segéderőt, az idén pedig még válogathatunk is a jelentkezők között. Az volt a feladatuk, hogy letakarják az elültetett palántákat.

A darányi gazda maga nevelgeti a palántákat otthoni fóliasátrában. – Ez a munkám legszebb része – mutatta a zöldségekkel és balkonnövényekkel megtömött asztalokat, ahol nemrég még a dinnyepalánták melegedtek. Mint megtudtuk: a pH-értéket is folyamatosan méri és komoly odafigyelést érdemel a benti hőmérséklet is. – Amíg nem foglalkoztam a dinnyével, nagyon sokat fogyasztottam nyaranta a gyümölcsből, de most már csak a kóstolás miatt eszem. Azt viszont muszáj, mert olyan dinnyével állunk elő, amit mi is szívesen elfogyasztanánk.

Ezért is van sok dinnyefajta, s mert a vásárlók elvárják a változatosságot. – Muszáj korait ültetni, mert így lehet bent maradni egy-egy áruháznál. Márpedig, mi elsősorban hazai piacra termelünk, hordunk a multikhoz, és a Balaton-parton is sokat eladunk. Görögdinnyéből terem nálunk rubint, ami a legközkedveltebb fajta, de az elmúlt években egyre jobban keresik a mag nélkülit a vásárlók – avatott be.

Az idén tízezer palántát ültetnek el a darányi dinnyeföldön, naponta 4500-at helyez ki a gép. – Szakaszosan ültetünk, idén a koronavírus-helyzet miatt kisebb területre kerül, mivel arra számítunk, hogy csökkenni fog a kereslet – vetítette elő a kilátásokat Kulcsár Gergely. Ennek ellenére folyamatos a munka, sőt, vannak olyan sorok, ahol már elkezdték szellőztetni a növekvő dinnyéket. Június végére pedig az első beérett gyümölcsök is ládába kerülhetnek, persze, ha az időjárás is kegyes lesz a darányi gazdához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában