Járványügy Somogyban

2021.11.19. 09:00

Oltatlanul nem taníthat a tanár Somogyban sem

Kevesebb mint egy hónapjuk maradt a pedagógusoknak arra, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcinával. December 15-e után csak azok dolgozhatnak az iskolákban, akik a kétdózisú vakcinából legalább az elsőt megkapták. Az általunk megkérdezett iskolákban csaknem minden pedagógust beoltottak.

Marosi Gábor

20210401 Szombathely a tavaszi szünet első napján Vas megyében is megkezdődött az általános iskolai, középiskolai és óvodapedagógusok oltása. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Pados Zita, a Boldog Brenner János-iskolában alsós tanító

Fotó: Cseh Gábor

Egy év fizetés nélküli szabadságra kell mennie annak a pedagógusnak, aki december közepéig nem oltatja be magát.

Ez alól kivétel, aki igazolni tudja, hogy valamilyen egészségügyi ok miatt nem oltható. Erről a tankerületek levélben is tájékoztatták az iskolák dolgozóit. A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolához tartozó tizenegy intézményben a teljes dolgozói gárda több mint 95 százaléka oltott, a pedagógusok körében viszont 98 százalék.

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató megkeresésünkre elmondta, az oltatlan pedagógusoknak érdemes lenne megfontolniuk azt, hogy felvegyék a védőoltást. Erre nemcsak azért lenne szükségük, mert a napi megélhetésük kerül veszélybe, hanem más munkahelyeken is elvárás a védettség, valamint felelősséggel tartoznak a többi emberért is – tette hozzá a főigazgató.

Az általunk megkérdezett óvodák dolgozóit egyelőre nem kötelezték arra, hogy beoltassák magukat. Gyeneseiné Kaszás Hajnalka, a kaposvári Fésűs Éva Központi Óvoda vezetője elmondta, a hozzájuk tartozó négy óvoda közül háromban az óvodapedagógusok, a dajkák és a pedagógiai asszisztensek 70 százaléka oltott, egy helyen viszont csak 29 százalékos az átoltottság.

Ungváriné Kun Eszter a Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője kérdésünkre válaszolva elmondta, a 105 közalkalmazott 89 százaléka oltatta be magát a vírus ellen. Az intézményekben nem kötelező az oltás, a munkavállalókat viszont arra kérik, hogy maszkban dolgozzanak, azért is, mert sok esetben a gyerekek viszik be a vírust az óvodákba.

Néhány vidéki iskolában 80 százalék körüli az átoltottság

Néhány vidéki iskolában a pedagógusoknak csak mintegy 80 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A tankerületi fenntartásban lévő intézmények dolgozóit is levélben értesítették arról, hogy mi történik, ha valaki nem oltatja be magát december 15-ig. Az egyházi fenntartású iskolák viszont nem kaptak levelet.

Pusztainé Lukács Anett, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola vezetője érdeklődésünkre elmondta, a fenntartó egyelőre nem kötelezi a dolgozókat arra, hogy beoltassák magukat. Az iskolában a 12 pedagógus közül ketten nem kapták meg a vakcinát. Egyikük egészségügyi okok miatt nem oltatta be magát, a másikuk gyerekvállalás előtt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában