Járványügy Somogyban

2021.11.22. 14:00

Elsőt és harmadikat kérnek az oltási akcióhéten

Reggeltől estig, egy héten át várják az oltásra a somogyiakat négy kórházban és két rendelőintézetben. Az oltási akcióhéten nem kell időpontot foglaln, sem regisztrálni. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel: az első napon nem tolongtak az oltópontokon, de sokan nyújtották karjukat a védőoltásért.

Góz Lilla

Kaposvár, 2021. november 19. Oltópont felirata a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bejáratánál Kaposváron 2021. november 19-én. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Volt, aki gyalog, kerékpárral, míg mások gépkocsival érkeztek a kaposvári kórházhoz hétfőn reggel oltásra. – Az unokám hozott el kocsival, kitett itt a bejáratnál, nem tudom, hol tud majd megállni – mondta Kelemen László kaposvári nyugdíjas, aki a harmadik Pfizer oltását kapta meg az oltási akcóhét első napján. Hozzátette: a háziorvosánál jelentkezett a vakcináért és ott tájékoztatták, hogy az oltási héten gyorsan megkaphatja az emlékeztető oltást.

– Az első oltást veszem most fel és Janssent szeretnék kérni, így megúszom egy injekcióval – mondta el az egyik oltakozó.

Staub Mária két AstraZeneca védőoltás után most Pfizert kapott. – Ki kellett tölteni egy papírt, hogy voltunk-e betegek, milyen gyógyszert szedünk, utána meg gyorsan megkaptuk a harmadik oltást – mesélte a kaposvári nyugdíjas.

Balogh Szilveszterné COPD betegként fontosnak tartotta, hogy kérje a harmadik védőoltást is. – Mielőbb szeretném megkapni a vakcinát a saját egészségem és a környezetemben lévők érdekében, hiszen egyre több a megbetegedést tapasztalunk – mondta el az asszony.

Fotó: Muzslay Péter

Somogyban reggel hét és este hét óra között hat helyszínen – a kaposvári, a siófoki, a nagyatádi, a marcali kórházakban, valamint a barcsi és fonyódi rendelőintézetekben – várják az oltásra jelentkezőket. A somogyi egészségügyi intézmények munkáját a Magyar Honvédség, a rendőrség, valamint az adminisztrációban pedig csaknem hatvan kormányhivatali dolgozó segíti.

– Délelőtt tizenegy óráig hetven embert oltottunk be: másodikat nem, csak elsőt és harmadik vakcinát adtunk be – mondta el Kisimre László, a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Intézet igazgatója. Hozzátette: mind az öt oltóanyagot használták; a legtöbben a Pfizert vagy a kínai Sinopharm védőltást kérték. – Szerencsére mindenki egészségesen és az előírásoknak megfelelően szájmaszkban érkezett. Nem számítottunk ennyi jelentkezőre, de örülök neki és bátorítom őket, hogy egészségük érdekében oltassák be magukat – emelte ki az igazgató. Kisimre László megjegyezte: a legtöbb beoltott barcsi lakcímmel rendelkezett, a környező falvakból kevesebben jöttek el felvenni a koronavírus vakcinát.

Fonyódon már reggel háromnegyed hétkor megjelentek az első oltásra jelentkezők. S napközben is folyamatosan érkeztek a rendelőintézetbe, sok fiatal is volt az oltakozók között.

A Vaszary parknál parkoljunk

A Kaposi Mór Oktató Kórház a személygépjárművel érkezőknek azt javasolja, hogy a Böszörményi Nagy Géza utcai, okospark, vagyis Vaszary park melletti parkolót használják, amely ingyenes a kórházi járóbeteg-ellátásra, oltásra érkezőknek. A páciensek parkolójegyüket az oltópontokon és a központi regisztráción tudják érvényesíttetni.

A már regisztráltak és időponttal rendelkezők a Németh István fasor felőli Tüdőgondozó bejáratán keresztül megközelíthető oltópontra érkezzenek.

A regisztrációval és időponttal nem rendelkezők kizárólag a Németh István fasor felőli Főbejáraton keresztül menjenek az épültbe, ahol a szükséges adminisztrációt követően az öt oltópont egyikére irányítják őket.

Az első oltásra érkezők személyi irataik mellett (személyazonosító igazolvány, TAJ-kártya) a kitöltött és aláírt oltási hozzájáruló nyilatkozatot is vigyék magukkal.

A harmadik oltást azon 18 év felettiek vehetik fel, akiknél a második oltás beadása után minimum 4 hónap telt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában