Járványügy Somogyban

2021.11.22. 17:30

Újra felhúzzuk a félretett régi maszkunkat

Rutinos mozdulatokkal húzták fel a maszkokat a bevásárlóközpont önműködő ajtajában a vásárlók. Anyukák igazították gyermekeikre az orrot és szájat is eltakaró textildarabot, vagy annak orvosi változatát. Szombattól a kormány szigorításainak értelmében újra kötelező beltéren a maszkhasználat.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nem értek egyet a maszkviseléssel. A gyerekekre is rákényszerítik. Valahogy nekem nem jön ki a matek. A sok oltás ellenére több a beteg, mint egy éve – adott hangot aggályainak Farkas Anett, aki szombat délelőtt családjával érkezett bevásárolni.

– Nem örülök a maszkviselésnek, mert a szemüvegem állandóan bepárásodik tőle, és ez zavar. Felvettem az oltást, annyit beoltottak már, hogy sokkal jobb helyzetben kellene lennünk – mondta Tóth Luca.

A bevásárlóközpontban csupán az éttermi részen, az ebéd elfogyasztásának idejére húzhatták le maszkjaikat a vásárlók. Hosszú sor alakult ki az étterem előtt.

– Lehetett rá újra számítani, vártuk, hogy mikor kell újra maszkot viselni, egyáltalán nem tartom furcsának, hiszen tudtuk, hogy így lesz – állapította meg sorban állás közben Molnár Balázs. Hasonlóképpen gondolkodott egy éppen csomagjait rendezgető család­anya is.

– Éppen ideje volt újra bevetni. Elővigyázatosságból mi eddig is hordtuk, számítottam rá, mert figyelemmel kísérem az eseményeket, megszoktam már a viselését – avatott be Salameh Mónika, miközben kifelé tolta a bevásárlókocsit az épületből.

– Rendben van a maszkviselés, hiszen mindannyiunk védelmére szolgál – mondta a nyugdíjas Horváth György, aki sietősen a pékség felé vette az irányt.

– Örülök a maszkviselésnek, mert nemcsak magunkra kell gondolni, hanem a fiatalokra. Minden oltást felvettem, amit csak lehetett. A harmadiknál tartok, és az influenza ellenit is kértem. Sok alapbetegségem van: műtötték a szívemet és inzulinos cukorbeteg vagyok – sorolta a nyugdíjas Varga János, aki szerint még levegőt is lehet kapni a maszkban. Levegőt pedig néhányan loptak a maszk mögül. Volt, aki a virágrészlegnél nyitott utat az illatoknak, más pedig hazafelé tartva egy-egy falat eltüntetése erejéig félretolta a száját takaró maszkot.

Szinte zökkenőmentesen álltak vissza a vásárlók a maszkviselésre, jó néhányan már az elmúlt hetekben is hordták, ha zárt térbe kellett menniük. A legnagyobb kaposvári bevásárlóközpontban nem kellett fegyelmezni a vásárlókat, mindenki orrot és szájat is eltakaró maszkot húzott.

– Úgymond „mindenki beállt a sorba”, maszkban érkezett mindenki. Egy-két esetben kellett szólni, de elég volt rámutatni, azonnal észbe kaptak és már vették is elő zsebükből. Aki esetleg még nehezen szokik vissza, és elfelejt hozni magával, az a helyi gyógyszertárban, vagy a bejáratnál tud venni magának – mondta Fehér Attila, aki az áruház őrző-védő szolgálatát látta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában