Járványügy Somogyban

2020.04.14. 09:00

Kordon mögé szorultak a népszerű parkok

Kordon mögé zárta a tópartot szinte minden balatoni település húsvétra. A hosszú hétvége Siófokon csendesebben telt, Lellén és Bogláron viszont sok dolga volt a polgárőröknek.

Kolumbán Tünde

Lezárt parkolók, szalaggal körbevett játszóterek és leginkább elnéptelenedett partszakaszok jellemezték a két húsvéti napot. A négy napos hétvégéből a nagyszombat volt a legmozgalmasabb, de akkor is csak az áruházak környékén láttunk tömeget. A polgármesterek húsvétra hozott rendelkezései nem mindenkit értek el azonnal, idő kellett, amíg az emberekhez eljutott a korlátozó üzenet.

 

A tópartot járva sem szombaton, majd a piros betűs ünnepnapokon sem találkoztunk annyi emberrel, mint amennyinek a közösségi oldalakon olvasható párbeszédek alapján lennie kellett volna. Pedig aggódó helyiekből nem volt hiány, egy balatonvilágosi nő például azt mesélte, hogy a helyi és nyaralótulajdonos szomszédai hangos szóváltással keresték a választ arra, hogy húsvétkor kinek hol lenne a helye.

Siófoktól Zamárdiig a parti utcákat leginkább kerékpárosok járták, gyakran csapatosan. – Szívszorító végignézni az elnéptelenedett utcákat. Több vendéglátós ismerősünk is van, akiket sajnálunk, mert évek óta nem volt ilyen csodás idő húsvétkor. Most lehetett volna fogadni a sok vendéget, ehhez képest szájmaszkban sétálunk mi is egy fél órát, aztán hazamegyünk – mondta Szalai Ferencné a siófoki Aranyparton.

 

Érdeklődésünkre több vitorlázó is arról beszélt, hogy a balatoni vitorláskikötőket is a nyugalom jellemezte. Habár azt semmi nem tiltja, hogy a hajók családi legénységgel kifussanak a vízre, azért a marinákban is moderált volt a forgalom. Akinek már vízen van a hajója, inkább csak takarított és a felkészítő munkákra koncentrált.

A balatonlellei polgárőrségnek ugyanakkor meggyűlt a baja a strandra igyekvő vendégekkel a hétvégén. „Lejöttünk pihenni a családdal és nem képzelik, hogy otthon fogunk ülni és nem megyünk ki a partra!?” – ezt válaszolták nekik azok a látogatók, akik több lezárt lellei strandra is megpróbáltak bejutni. A lellei polgárőrök szerint ekkora vendégsereg még soha nem volt a húsvéti időszakban a településen. Előfordult, hogy a szalagokat letépték és tiltott területen tartózkodtak a látogatók. A Virág strandról egyik este negyven embert kellett elküldeni. A megkérdezettek egy része más településről érkezett és parti sétákat szerettek volna tenni. Balatonbogláron ennél is nagyobb volt a renitensek létszáma.

Miután az egyik strandot kiürítették, a másikon újból ugyanazokkal a családokkal találkoztak. Összességében a két szomszédos településen naponta több száz embert kellet megkérniük a területek elhagyására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában