fotó

2020.04.17. 11:49

Másik vágányra került a száztíz éves gőzös

Hosszas előkészület után emelték át új helyére a kaposvári vasútállomáson található régi gőzmozdonyt.

Marosi Gábor

A szakembereknek először a hatalmas darus autót kellett biztonságosan rögzíteniük és csak ezután emelhették meg a negyvenhat tonnás monstrumot. Fontos volt az alapos felkészülés, hiszen azt még az emelést végző munkások sem tudták, hogy az évek alatt szereltek-e ki alkatrészeket a mozdonyból, ezáltal pedig esetleg könnyebbé vált-e a jármű.

Az áthelyezési munkálatokat már napokkal ezelőtt megkezdték a szakemberek. Amellett, hogy a darus autót felkészítették a feladatra, egy sínt is lefektettek. A száztíz éves mozdonyt azonban nem kellett messze szállítani, az új helyét alig pár méterre alakították ki a régitől. Az áthelyezési művelet egyébként nem tartott sokáig. Miután a daruval magasba emelték a gőzmozdonyt, pár percen belül már át is tették az új sínre.

A műveletre nagyon sokan voltak kíváncsiak, többen telefonjukkal videózták és fényképezték a nem mindennapi látványosságot. A daruzás azonban nemcsak a civilek érdeklődését keltette fel, hanem a vasúttársaság dolgozóiét is. A gőzmozdonyt egyébként 1982 decemberében állították le, majd ezután helyezték ki a vasútállomás épülete mellé. Tíz évvel ezelőtt a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület és a Magyar Gőzmozdonyokért és Vasútért Egyesület pedig közösen újította fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában