időjárási károk

2020.05.24. 07:00

Elvitte a körtét és kajszit az áprilisi fagy

A legfrissebb összegzés alapján a somogyi termelők 841,7 hektáron szenvedtek el fagykárt. Elsősorban a kajszi és az őszibarack-ültetvényeket sújtotta a természeti csapás.

Harsányi Miklós

A legfrissebb összegzés alapján a somogyi termelők 841,7 hektáron szenvedtek el fagykárt. Elsősorban a kajszi- és az őszibarack-ültetvényeket sújtotta a természeti csapás. A Nébih legfrissebb összegzése szerint 516 parcella kapcsán jeleztek tavaszi fagykárt a somogyi termelők. A megyei kormányhivatal ellenőrei május nyolcadikáig 677 hektárnyi területen tartottak szemlét. – A 15 hektárnyi körte csaknem 90 százaléka szenvedett fagykárt – mondta Fábri Béla nagybajomi családi gazdálkodó. – Tizenöt hektáron öt fajta almát is termesztünk, amelynek 60 százaléka sínylette meg a lehűlést. Utoljára 2018-ban pusztított a fagy, de akkor sem volt ilyen mértékű, mint az áprilisi. Jelentkeztünk kárenyhítésre, van biztosításunk, de ezzel együtt is nagy a baj. A gyomirtás, a növényvédelem rendszeres feladatot és biztos kiadást jelent számunkra, miközben nincs árbevétel. Ezt azonban el kell végezni azért, hogy jövőre folytathassuk a munkát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lapunk érdeklődésére közölte: a már feldolgozott vizsgálati eredmények alapján 390-ből 340 parcella esetében tényleges fagykárt állapított meg a hatóság.

– A helyszíni szemlék tapasztalatai is azt mutatják, hogy a 340 károsodott parcellának a harmada – 133 parcella, 181 hektár – kajszibarack-ültetvény, ahol 70–100 százalékos virágkár tapasztalható – közölték. – Somogy esetében is elmondható, hogy az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek. Olyannyira, hogy a helyi szakemberek a károsodott területek mintegy harmadánál – 122 parcella – 90 százalék feletti kárt állapítottak meg. Azokon a helyeken az idén nem várható termésbetakarítás.

– Az első fagy március 23-án volt itt, az utolsó április 15-én – mondta Gara Miklós karádi gyümölcstermesztő. – A csaknem 150 hektárnyi kajszibaracknál 70 százalékos a fagykár, óriási a veszteség. A szilva is károsodott, de a dió megmaradt, s a szőlőt sem érintette jelentősen a fagyhullám. A környéken – Ordacsehi, Balatonlelle – nagy őszibarack-ültetvények találhatók, s a fagy ezeket is károsította.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint 70 százalék feletti a virágveszteség az őszibarack- és a cseresznye-növénykultúrákban, míg az alma-, körte- és szilvaültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kár. A legkevésbé a dió- és a meggy­üzletvények károsodtak, bár a korai fajtáknál itt is nagyobb hozamkiesés várható. A májusi virágzású birsalmát és bodzát, valamint a szőlőt és a földiepret megkímélték az éjszakai fagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában