jutalom

2020.05.29. 11:30

Megérdemlik az elismerést a szociális dolgozók is

Szakmai hozzáértésük, felkészültségük, elhivatottságuk megkérdőjelezhetetlen. A legveszélyeztetettebb korosztály van rájuk bízva, 154 bentlakó idős embert ápolnak a nap 24 órájában. Ők is a frontvonalon vannak, akárcsak az egészségügyi dolgozók. Ugyanakkor a szociális területen ténykedők nem érzik megbecsülve a munkájukat, úgy vélekednek, hogy nekik is járna az elismerés, a taps…

Gamos Adrienne

Zárt ajtó fogadta az embert a barcsi Szociális Központ bejáratánál, ahol a családsegítő szolgálat munkatársai tartanak felváltva kapuügyeletet.

– Amikor kitört a járvány, hozzátartozó, látogató ide nem jöhet be, csak nagyon indokolt esetben – mondta Némethné Molnár Bernadett, megbízott intézményvezető. – A bentlakók sem hagyhatják el helyüket. A koronavírus idején még nehezebb az idősek helyzete, ezért különösen fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a velük való foglalkozásra. A dolgozóink számára világossá tettük, hogy mekkora felelősség van rajtuk. Hogy ne hozzák be a vírust közéjük. 154 idős ember 24 órás gondozásáról, felügyeletéről van szó. Az eredményes munka, a fertőzés elkerülése a Szociális Központ valamennyi munkatársának az érdeme.

Feladataink sokrétűbbekké váltak, például át kellett szervezni a munkarendeket. Mivel integrált intézmény vagyunk, ezért az idősgondozás mellett szociális alapszolgáltatásokat is nyújtunk; családsegítést, gyermekjóléti szolgálatot, házi gondozást, szociális étkeztetést, továbbá idősek klubját is működtetünk, utóbbit még nem nyitottuk meg újra, de a járvány ideje alatt megnőtt az igény a szociális étkeztetés iránt. A gondozottjainkat figyelemmel kísérik a szakemberek, a munkatársak, tartják velük a személyes kapcsolatot.

Nem marad el a segítség a bevásárlásnál, a gyógyszerek felírásában s kiváltásában. A családsegítő szolgálat dolgozói kapuügyeletet tartanak felváltva, az idősek gondozói, illetve a házi gondozók az idősek ellátását segítik. Mindenki fegyelmezetten, türelmesen végzi embert próbáló feladatát, amiért jár nekik is az elismerés, a taps.

A közelmúltban két muzsikus, előbb Huszár József majd Bozsányi Gyula adott örömzenét a szabadban. Megható pillanatok voltak; kapun belül a gondozottak, azon kívül a szeretteik hallgatták az ismerős dallamokat, miközben összeért a tekintetük. Majdnem három hónapja nem találkozhattak egymással személyesen. Hétköznapokon rendszeresen kapják a csomagokat, s megtalálták a módját a kapcsolattartásnak. Telefonon érhetik el egymást, vagy kezdeményezhetnek, illetve fogadhatnak Skype-videóhívásokat.

A családtagokkal való kommunikáció fontosságát emelte ki Sanics Gabriella, vezető ápoló. Volt, akit beengedtek hozzátartozójához, mert végórájához érkezett, s így a beteg könnyebben léphetett át a túlvilágra. A mentális jólétük elősegítését is hangsúlyozta, nem a tétlenség, hanem a tevékenység ad értelmet az emberi életnek. Tudni kell, hogy a nehézségek közt mindig ott van a lehetőség – vallotta meggyőződéssel Sanics Gabriella.

– Fontos, hogy az időseknek szabadidős programokat szervezzenek, kreativitásra, önmegvalósításra fókuszálva az egyéni és csoportos foglalkozásokon. A tárgyi feltételek adottak, nagy szükség van a segítő beszélgetésekre, mert ezek hatnak mentális és lelki egészségükre. A finommotorika (a kézügyesség) fejlesztése is hangsúlyt kap, fonalgrafikával is ismerkednek, mozgásos tevékenységet folytatnak, különleges „gyógymód” a biblioterápia. Az idősek figyelmét nagyon le tudja kötni egy-egy régi film, vagy zene…

A vezető ápoló örül annak, hogy a kisvállalkozók felismerték munkájuk fontosságát, hoztak nekik többször is pizzát. A bentlakók hozzátartozóinak telefonon, vagy képeslapon „érkezett” figyelmessége is jól esik. Ugyanakkor jó lenne, ha a szociális szférában dolgozók a felsőbb szervektől is megkapnák azt a figyelmet és elismerést, amit eddig hiányolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában