vissza a régi rutinhoz

2020.06.14. 11:30

Elfogytak a sorok az orvosi rendelők előtt 

A vírushelyzet enyhülésével helyreállt a régi rend a háziorvosoknál, de apróbb változásokkal. Más lett a várótermi rend, általánossá vált a telefonos időpont-egyeztetés, előtérbe került az online tanácsadás vidéken is. A távolságtartásra mindenhol ügyelnek.

Kovács Gábor

Visszazökkentünk a régi kerékvágásba, mondták az általunk megkérdezett háziorvosok, de azért arról is beszámoltak, hogy olyan kisebb átalakulásokat hozott az életükbe a vírus, amelyek a gyakorlatban megmaradtak. A hét elején még azt lehetett látni, hogy némely kaposvári háziorvosi rendelő előtt az utcán állt a bejutni igyekvők sora, a hét végére azonban mintha ritkultak volna a betegek.

– Kérjük, hogy a beteg telefonon jelezze a szándékát. Van kolléga, aki időpontot ad, s minden orvos arra törekszik, hogy egyszerre sokan ne legyenek a váróban. Mi háromnál több embert nem is szoktunk beengedni – mondta lapunknak Regős Judit kaposvári háziorvos, aki megerősítette: nőtt a betegszám, mert volt egy hullám, amikor megindultak azok a betegek, akik a panaszaikkal vártak a járvány alatt, de kezelhető volt ez a jelenség.

Változatlanul érvényes, hogy légúti panaszokkal ne menjen senki a háziorvoshoz, inkább telefonáljanak, és telefonos konzultáció során dönti el az orvos, hogy mit tegyen a beteg – hangsúlyozta Regős Judit. – Köhögő, lázas, tüsszögő beteg ne üljön be a váróba, még ha úgy is érezzük, hogy vége a járványnak. Akinek légúti panasza van, az tekintse magát potenciálisan koronavírus-gyanús esetnek, mert a vírus nem tűnt el.

– A magyar ember hozzá van szokva ahhoz, hogy ha kettőt tüsszent, akkor már rohan az orvoshoz, de ez a szemlélet a járvány alatt visszaszorult, foglalta össze az elmúlt hetek tapasztalatait Horváth Tamás, Kisbárapáti háziorvosa. A doktor napi negyven beteget is ellát, a Bonnyán, Bonnyapusztán és Fiadon élő pácienseket is fogadja. Elmondta: akit kellett, azt a járvány alatt is ellátták, a gyógyszereket felírták, és jól működött az online konzultáció, mondta. Volt beteg, aki vidéken is kivárt a panaszával, de akinek komoly gondja volt, az eljött a rendelőbe.

Nehezen tartható a járványregula

Fokozatosan nő a háziorvosnál megjelenő betegek száma, mondta Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, aki Kiskorpád, Csököly, Rinyakovácsi és Gige betegeinek a szolgálatát látja el. Az a tapasztalata, hogy jelenleg csak a betegek egy része tartja be azt az előírást, hogy előzetesen telefonáljon időpontért, és még mindig sokan vannak azok, akik csak egyszerűen beállítanak a háziorvoshoz. A betegek megindultak a korlátozások enyhítse után, így már nehezen lenne tartható az a járvány alatti regula, hogy egy óra alatt négy beteget szabad csak ellátni. Hónapokig ugyanis nem lehet azt mondani a betegeknek, hogy maradjanak otthon, mert igénylik a találkozást a háziorvossal. A betegek szinte kivétel nélkül szájmaszkban mennek a rendelőbe, és a biztonságos elhelyezkedést is szem előtt tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában