megbízhatatlan kisállattartás

2020.06.18. 16:08

Kukába hajították a beteg teknősöket

Két ékszerteknőst találtak a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (KHG) munkatársai a szelektív hulladék válogatása közben.

Koszorus Rita 

Az állatokat azonnal kiemelték a hulladék közül és vízzel töltött edénybe tették. A társaság munkatársai értesítették a szomszédos telken működő Kutyatár Állat- és Természetvédelmi Egyesületet, Boncz Edit elnök azonnal a bajba jutott hüllők segítségére sietett. Amikor már a helyszínre érkezett, azonnal látta: nagy a baj. – Sajnos elpusztultak – mondta szomorúan az állatvédő. – Elvittem őket állatorvoshoz, de ő is ezt erősítette meg. Sajnos az ékszerteknősök többsége ilyen sorsra jut.

Mivel megvásárolva még kicsik és aranyosak, de nagyra nőhetnek. Boncz Edit szerint olyankor már terhessé válik a tartásuk, amikor már nagyobb terráriumot és több gondozást igényelnek.

– Látható a páncél sérülése – mutatott az állatokra Maszlag Bernadett, állatorvos. – Ami arra utal, hogy nem jó tartási körülmények között éltek. Nehéz azt megmondani, hogy elpusztulva kerültek a kukába, vagy még éltek.

Boncz Edit elmondta: olyat még nem látott, hogy a szelektív edénybe dobták az elpusztult vagy beteg házikedvencet. Pedig sok mindent látott már: szemetes mellé kihajított törött gerincű hörcsögöt, kiskutyákat.

A KHG telephelyén már találtak a szelektív hulladék között elpusztult kutyát, macskát, de egy alkalommal egy oszló fél disznó tetemét rejtette a kék kuka, amely szigorúan csak műanyag, papír és színesfém gyűjtésére alkalmas.

– Az elv érint érzékenyen – sommázta a hátborzongató esetet Boncz Edit. – Elszomorít, hogy hol tartunk erkölcsileg. Ezért, ha iskolába, óvodába megyek azzal kezdem a gyerekek felvilágosítását, hogy az állatok nem tudnak magukról gondoskodni, ezzel a tudattal vállalják a tartásukat.

– Felháborítónak tartom, hogy az állatoknak így kell bevégezniük a hulladék közé dobva – összegzett Szilágyi Ádám, a KHG Nkft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában