vakáció a könyvtárban

2020.07.22. 14:00

A könyvespolcok közt kalandoznak a gyerektáborban

Papírszínházat alkot, bakelitből telefontartót készít, és természetesen a könyvek világát is közelebbről megismeri a napokban tizenöt kisgyermek a megyei könyvtár nyári táborában. A szervezők nem titkolt célja, hogy a másodikos-harmadikos korosztályt közelebb vigyék az olvasáshoz.

Góz Lilla

– Bejártuk a könyvtárat, olyan különleges az égig érő polcokkal, amelyek telis-tele vannak könyvekkel – mesélte a tábor első napjáról Péterfai Emília. Az Egy ropi naplója varázsolta el, és egy-egy foglalkozás között elvonulva fedezi fel az olvasmányos gyermekregényt. Tóth Zsombor először járt a könyvtár táborában. – Készítettünk mágneseket, papírszínházat, a tinisarokban lehet pihenni és olvasni – mesélte a kisfiú. Tóth Luca egy cicás könyvet cipelt mindenhova magával. Ez az új kedvence, esténként pedig édesanyja mesél neki. – Elmentünk a játszótérre, de tetszik a sokféle könyv, s hogy sokat kézműveskedünk – mesélte táboros élményeit Tóth Luca. Kedden például régi bakelitből szalvétatechnikával és pizzás doboz merevítőinek ragasztásával telefontartók készültek.

Az idén nyáron két turnusban várják a könyvtárba a gyerekeket. – Volt egy előzetes regisztráció, táboronként tizenöt gyermek érkezik hozzánk, barkácsolunk, mesét nézünk és hallgatunk, valamint nem titkolt célunk, hogy a táborozókat a könyvek világával megismertessük – mondta el Hertelendy Helga gyermekkönyvtáros. Hozzátette: sok múlik azon, hogy a gyerekek mit látnak otthon, az olvasás mennyire jellemző a családban. – Két gyermek már be is iratkozott táborozókból, és nagyon szívesen válogatnak a könyvek között , négy-öt darabbal a hónuk alatt távoztak a nap végén – jegyezte meg a gyermekkönyvtáros. A gyerekek egy-egy munkatárshoz csatlakozva részt vehetnek az olvasók kiszolgálásában, a feldolgozói és a módszertani munkákban. Az utolsó nap természetesen egy közös fagyizás zárja a tábort.

Leltároznak és forgalmat számolnak

A járványhelyzet megszűnésével újra benépesült a kaposvári könyvtár. – Sokan hozzák vissza a március óta kint lévő könyveket, amelyeket a július 15-éig tartó, egy hónapos türelmi időben szankciómentesen vettünk vissza – mondta el Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. A bejárat mellett egy asztalon ingyenesen elvihető könyvekkel kedveskednek látogatóiknak. A nyári időszakban hat diák dolgozik náluk. – Segítenek a táborozásban, forgalmat számolnak, és a vidéki kisebb könyvtárak leltározását végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában