Minden napra Balaton

2020.07.10. 15:08

Nem ült el a vihar: az ellenzék fújta a szelet az obszervatórium előtt

A civilek az ombudsmanhoz, a jobbikos képviselő a miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult a siófoki meteorológiai állomás ügyében. Azt akarják megakadályozni, hogy a szomszéd telken megépüljön a társasház, ami már építési engedéllyel rendelkezik.

Sonline

Írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez Potocskáné Kőrösi Anita, amiben július 27-ig arra vár választ, hogy mi a fontosabb: az emberélet vagy az Országos Meteorológia Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumával szomszédos telek beépítése – ezt a Jobbik képviselője jelentette be pénteken délelőtt az érintett helyszínen, ahol a helyi ellenzék arcaival közösen tartott sajtótájékoztatót.

Potocskáné azt mondta, bízik benne, hogy a kormány nemzetstratégiai indokokat figyelembe véve megakadályozza, hogy az állomással szomszédos, mintegy 1200 négyzetméteres telken 5 emeletes társasház épüljön. Eltérő válasz esetén a jobbikos képviselő további lépésként demonstrációt helyezett kilátásba.

– Nem szeretnénk, ha ez az objektum megépülne az obszervatórium szomszédságában – hangoztatta Lengyel Róbert polgármester, aki – mint mondta – Siófok lakosságának hangjaként szólalt meg a sajtóeseményen, amin a Balatonnál ismert környezetvédő is részt vett. Hajósy Andrienne arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az építkezés ellen állást foglaló szakértői érveket visszhangozták a sajtóban. – A civileknek megvan a maga cselekvési útja, most is ezt fogjuk bejárni. Először elmegyünk az ombudsmanhoz, hogy járjon el a nevünkben – jelentette ki.

A siófoki meteorológia állomás mellett található telek beépítésének kérdése csaknem hét éve van folyamatosan napirenden. Az ok, ami a tiltakozásokat beindította, hogy több szakértői vélemény is arra hivatkozik: az obszervatórium közvetlen közelében építkezni nem csupán építésjogi kérdés, hanem a viharjelzés pontosságát befolyásoló tényező. Az állomás közvetlen környezetének beépítése a meteorológiai mérési adatok torzulásához vezethet, egyúttal évtizedes mérési adatokat veszélyeztetne.

Az ügy kipattanásakor, még 2013-ban a telek akkori tulajdonosa sorházat kívánt építeni a területen, amit az Országos Meteorológia Szolgálat már akkor sérelmezett, és a siófoki önkormányzathoz fordult. A siófoki hivatal visszavonta az építési engedélyt, változtatási tilalmat rendelt el, ami azóta megszűnt, és sok éves pereskedés után a telek is új tulajdonoshoz került. Az Azúr Szórakoztató Központ Kft. idén júniusban kapott építési engedélyt a területre, ahova 5 szintes, 8 nyolc lakásos társas házat húznak fel. Mindezt a beruházó a törvényesség betartása mellett úgy kívánja megvalósítani, hogy ne zavarja az obszervatórium munkáját.

Az építtető nyilatkozataiból az derül ki, hogy zöld energiát felhasználó, nullemissziós, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) érdekeit szem előtt tartó társasházat terveztek. A lépcsőzetes kialakítású építmény az obszervatóriumtól távolodva emelkedik, és vállalták, hogy a társasház tetején örökös szorgalmi jogot kapnak a szolgálat mérőműszerei.

Az érdekképviseletek vezetői is megszólaltak

A viharjelző obszervatórium melletti építkezés ügyében sokan és sokszor megszólaltak, az építési engedély kiadása óta pedig tovább sokszorozódtak a nyilatkozatok. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az Obszervatórium érdekeit helyezte előtérbe, ahogy Lombár a Balatoni Szövetség elnöke is. A tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet soros vezetője úgy fogalmazott, hogy nem csak helyi, hanem országos érdek az, hogy az a bázis, ami balatoni turizmus biztonságát garantáló viharjelzést adja, háborítatlanul működhessen.

Kommentár

A tények makacs dolgok! A sors kesernyés fintora pedig az, hogy most éppen az a Lengyel Róbert áll ki sajtótájékoztatót tartani a siófoki meteorológiai állomás szomszédságában történő építkezés ellen, aki Siófok polgármesterként kétszer is – mondom kétszer is – megakadályozhatta volna a beruházást. A településképi véleményezés ugyanis polgármesteri hatáskör! Lengyel Róbert siófoki városvezetőként két alkalommal is aláírásával járult hozzá az építkezéshez. Közben az is kiderült, hogy éppen a kormány az, aki nem szeretné ha ilyen beépítések történnének a jövőben! Éppen ezért is szigorította meg jogszabályban a meteorológiai mérőállomások szomszédságában történő építési tevékenységet. Csak egy kicsit megkésett! Lengyel Róbert mondhatni ügyesebb volt a kormánynál. Aláírásával a szóban forgó ingatlanra az építési engedély még a jogszabályi szigorítás előtt megszületett. Ezt Lengyel Róbert megakadályozhatta volna a településképi hatásköre révén. Jogállamban élünk, a szabályok egyértelműek és világosak. Ma már ilyen engedélyt nem lehet kiadni! Lengyel Róbertnek kétszer volt lehetősége megakadályozni azt, ami ellen most sajtótájékoztatót tartott! (a Szerk.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában