fotók és videó!

2020.08.31. 09:00

Speciális ejtőernyős katonák hullottak az égből Újlakon

Tucatnyi katona töltött egy hetet a kaposújlaki reptéren. A légcellás ejtőernyőzést gyakorolták a Magyar Honvédség 86-os Helikopter Bázis speciális ejtőernyős kiképző csoportja parancsnokának vezetésével, hogy a jövőben nehéz terepen fegyverrel és felszereléssel is bevethetők legyenek.

Góz Lilla

– Kéthetes felkészítésen vannak túl a pápai, a kecskeméti, a debreceni és a szolnoki katonák, a vizsgát követően pedig most Kaposújlakon naponta átlagosan négyszer-ötször ugrik a nyolc katona – mondta el Kollár Gábor, a Magyar Honvédség 86-os Helikopter Bázis speciális ejtőernyős kiképző csoportjának parancsnoka. Hozzátette: a kollégák eddig körkupolás ejtőernyővel ugrottak pár alkalommal, most pedig a légcellás technikával ismerkednek meg.

– Mindenkinek külön frekvenciája volt, rádión segítettük, hogyan forduljanak rá a célkeresztre, majd egyre kevesebb információt kaptak, a hét közepétől pedig már önállóan kellett megközelíteniük a területet – mondta el Kovács Illés, a szolnoki ejtőernyős kiképző csoportjának oktatója. A mesterek között volt Olenyik Roland is, aki 2008-ban civilként az ifjúsági ejtőernyős világbajnokságon célba ugrásban aranyérmet szerzett.

 

– A szüleim mellett a fél rokonságom ejtőernyős válogatott kerettag volt, én 2005-ben ugrottam először, 16 évet vártam erre – mondta el a felkészítést vezető katona, aki több mint 3500 ugráson van túl. – Fontos a sportos alkat, mert az ugrások sokat kivesznek az emberből fizikálisan, továbbá szükséges a logikus gondolkodás, a megfelelő mozgáskoordináció és gyors reagálóképesség – sorolta a törzs­őrmester.

A katonák ejtőernyős képzése pénteken zárult a kaposújlaki reptéren. – Az a cél, hogy negyven ugrás után eljussanak olyan szintre, hogy éjszaka fegyverrel, óriási felszereléssel bonyolult terepen is tudjanak sikeresen ugrani – emelte ki Kollár Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában