fotók

2020.08.30. 19:40

Fésűs Éva nevét vette fel a taszári iskola a tanévnyitón

A tavaly elhunyt Fésűs Éva kaposvári meseíró nevét viseli szeptembertől a taszári általános iskola. Vasárnap délután rendhagyó tanévnyitót tartottak.

K. G.

Felavatták a névadójuk munkásságát ábrázoló, nyitott könyvet formáló domborművet, amely ezentúl az aulában áll majd, illetve az írónő mellszobrát, amely a bejáratnál kapott helyet, mindkét mű Spanics Katalin keramikus alkotása. Az ünnepséget az önkormányzat nagytermében rendezték meg, és csak korlátozott számú vendég vehetett részt rajta. A mintegy 200 diákból csak az első és a nyolcadik osztályosok, illetve szüleik kaptak meghívót.

A taszári iskolába járnak a kaposhomoki, a fonói, a kisgyaláni, és tagiskolaként a göllei gyerekek is. Az ünnepségen részt vett Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Stickel Péter, a kaposvári tankerület igazgatója, az érintett települések vezetői, valamint az írónő hozzátartozói, akiknek nevében a meseíró fia, Temesi Balázs mondott beszédet. A tanévnyitón az iskola tanulói műsort adtak Fésűs Éva írásaiból, Varga Zsuzsa, a kaposvári Csiky Gergely színház színművészének közreműködésével. Varjas András polgármester elmondta: a vírushelyzetben megnőtt a tantestület és szülők felelőssége és terhelése.

A rendhagyó tanévnyitó kezdetén megkértek minden jelenlévőt, hogy tegye fel a szájmaszkját – már ez is jelezte, hogy szeptembertől példátlan kihívás elé néz az iskola. Faludyné Kiss Szilvia igazgató érdeklődésünkre elmondta: a kötelező fertőtlenítést már elvégezték az épületben, de hétfőn újabb takarítást tartanak. A nyáron három turnuson át Erzsébet-táborban fogadták a gyerekeket. Az iskolakezdéshez szükséges fertőtlenítőszereket már megkapták a tankerülettől, és az új tanévre vonatkozó szabályozást és a biztonsági előírások szövegét továbbküldték a szülőknek. Az épület elrendezése lehetővé teszi, hogy egyszerre 2-2 osztályt engedjenek az aulába.

Az osztálytermekben a távolság megfelelően tartható, de a szünetekben megszüntetik a tömörülést, a gyerekek jó időben gyakran lesznek az udvaron. A tanévnyitón Witzmann Mihály országgyűlési képviselő bejelentette: régi és jogos igény, hogy egy átfogó fejlesztés induljon az iskolában, erre a célra 212 millió forintot nyert a település egy sikeres pályázat révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában