foghiányos fogadási idő

2020.08.13. 20:00

Sok fejfájást okoz a fogorvosoknak a koronavírus

Továbbra is szigorú óvintézkedések mellett rendelhetnek a fogorvosok.

Góz Lilla

20200422 Veszprém Fogorvosi rendelő a koronavírus-járvány alatt - illusztráció A képen: Dr. Pozsgay Katalin fogorvos Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A veszélyhelyzet feloldását követően sem enyhültek a rájuk vonatkozó szabályok, emiatt kevesebb beteget tudnak ellátni. – Védőruhában, szájmaszkban, cipő- és hajvédőben rendelünk, a betegeknek pedig a váróban tartaniuk kell a másfél métert, és csak időpontra érkezhetnek – sorolta Herczeg Olga, aki bő egy hónapja dolgozik újra. Minden hozzájuk betérőnek megmérik a lázát, kikérdezik egészségügyi állapotáról, közelmúltban tett utazásairól, mindez több időt vesz igénybe, mint a korábbi rendeléseknél.

A kaposvári fogorvos elmondta: háromszázezer forintért vásárolt levegőtisztító berendezést a betegek és dolgozók egészsége érdekében. – Volt olyan gyerek, aki januárban volt utoljára fogszabályzáson, márciusban már nem tudtuk fogadni, telefonon próbáltunk tanácsokat adni, valamint a honlapunkon videókban mutattuk be, mit csináljanak, ha leesik egy záracska, vagy a drót irritálja a száját – sorolta Herczeg Olga. Megjegyezte: a tb-szerződött fogorvosok most átalányfinanszírozást kapnak, a magánfogorvosoknak viszont komoly kiesésük van. – A rendelőt fenn kell tartani, a dolgozókat fizetni kell, elsősorban a fővárosban a nyitást követően a védőfelszerelések miatti megnövekedett költségeket beépítették a kezelések árába – tette hozzá Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke.

Kiemelte: nem ért egyet azzal, hogy nagy mértékben, akár tízszeres árra megemelték a védőeszközök árát. – A kereskedőket valahogy szabályozni kellene, hogy a helyzetükkel ne éljenek vissza, nehezen tudjuk tőlük beszerezni a védőruhát, maszkokat vagy a kézfertőtlenítőt, amelyeket horribilis árban adnak – mondta el a kaposvári fogorvos.

Nem nyitottak ki azonnal a rendelők

Több kaposvári fogorvos a veszélyhelyzet feloldását követően nem nyitott ki azonnal. – Csak június másodikán nyitottam meg a rendelést, sok védőeszközt nem volt könnyű beszerezni – mondta el Gyócsi Katalin kaposvári fogorvos. Továbbra is be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, az előírt szabályoknak megfelelően jóval kevesebb beteget tudnak fogadni. – Nagyon sokan telefonálnak minden nap a rendelőbe, igazából félnek a második hullámtól, emiatt szeretnék mihamarabb elvégeztetni a fogorvosi kezeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában