fotók

2020.10.07. 19:45

Az egykori várat is bemutatja az új tér a Nostra romjainak helyén

Romkert, gabonatároló és hajléktalanok tanyája is volt a Nostra óriási épülete, de a város most rendezi a régi adósságát és rehabilitálja a területet. Az új beruházás alapkövét szerdán tették le ünnepélyes külsőségek közepette.

Kovács Gábor

A Kapos árterére épült várat a XIV. században Ropoly-újvár néven emlegették, majd Kaposújvár lett a neve. A kalandos sorsú erődítmény átélt több ostromot, majd 131 évig birtokolta a török. Aztán a XIX. században felhúzták itt a hatalmas gabonatárolót, aminek a látványát már a kezdetektől sok kritika érte. Az eltelt évtizedek alatt az enyészet lett a Nostra sorsa, lebontották, aztán a régészek végeztek ásatásokat a vár maradványainál.

Az egykori Nostra helyén 605 millió forintból létesül egy új közösségi tér. A vár történetét bemutató történelmi tanösvény, tematikus játszótér, és szabadtéri rendezvénytér épül sétautakkal, parkolókkal. Egy 80 négyzetméteres kerékpárpont is fogadja a bringán érkezőket. A környezetrendezéssel új fasort ültetnek, fejlesztik a közvilágítást és bővítik a köztéri kamerarendszert.

– Új kaput nyitunk a belváros és a Cser között, miként a közlekedési központ kialakításával is megtettük a Donner felé, mert ezek a városrészek jobb sorsra érdemesek – mondta Szita Károly polgármester az alapkő letételénél. – Történelmi felelősségünk, hogy megőrizzük az eleink által teremtett értékeket.

A városvezető hozzátette, hogy a Kaposvár átfogó megújítását hivatott Németh István Program a végéhez közeledik. A közösségi tér alapkövet a Madár utcai óvodások és a környékbeli civil szervezetek képviselőinek jelenlétében helyezték el. A rendezvényen részt vett Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, és Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is. Az egybegyűltek egy rövid előadást hallgattak meg Molnár István régésztől, a Rippl-Rónai Múzeum munkatársától, aki az építkezést megelőző ásatások eredményeiről számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában