erdei kincs

2020.11.21. 11:00

Gigagomba Pamukról: kilós vargányát találtak

Kilósnál nagyobb vargányát talált Hartinger Gergely Pamuk környékén.

Góz Lilla

Az erdőben dolgozott, és eközben lett figyelmes az óriási kalaposra, amelyet gyermekei – Gergő és Hanna – is megcsodáltak. A gigagombát leszárítják és gombapor készül belőle, amellyel leveseket, pörkölteket ízesítenek. Október végén focilabda méretű, 5,4 kilós óriási pöfeteget talált Mészáros József a Somogyacsa melletti akácos erdő szélén.

– A csapadékos, párás idő kedvez a gombáknak, ezért van ennyi óriás példány. Én leginkább pereszkét, fenyőgombát találtam a napokban – mondta Fodor István kaposvári gombaszakértő. Hozzátette: fontos tudni, hogy melyik gomba mérgező, ezért tavasszal gombaszakkör indul Kaposváron, ahol képesítést szerezhetnek az érdeklődők.

– Vargányát már kevesebbet, inkább gyűrűs tuskógombát, fenyő tinórut hoznak most a kaposvári piacra – mondta el Nagy Róbertné gombaszakellen­őr. Hozzátette: a piacon keddtől vasárnapig 6 és 12 óra között van lehetőség a begyűjtött gombák bevizsgálására. Megjegyezte: szerencsére a megyeszékhelyen és környékén az elmúlt néhány évben nem volt halálos gombamérgezés.

Olvasd el útmutatónkat is a gombászáshoz ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában