fotók

2020.11.08. 15:35

Libalakomával várta vendégeit a Szennai Skanzen

Márton-napi vigasság várta szombaton a szennai skanzen látogatóit. A bortúra és a jeles naphoz kapcsolódó népszokások felidézése után kemencében sült libával kínálták a vendégeket.

Harsányi Miklós

– Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik – tartja a közmondás. A házigazdák szombaton alaposan kitettek magukért, s finomabbnál finomabb ételekről, italokról egyaránt gondoskodtak. A szennai högybe vezetett a délelőtti bortúra, ahol az egyik gazda, Kalmár Lajos pincéjében traminit, szürkebarátot, kék frankost, cabernet sauvignont vagy épp forralt bort forró teát kortyolhattak a túrázók, amihez jól csúszott lila hagymás zsíros kenyér. A Márton-napi vigasság később a skanzenben folytatódott. A legkisebbek nagy örömére fonás és kukoricakobzás is színesítette a programot. S aki akart, az lúdtollal és tintával alkothatott.

– Most a nevemet írom le, utána a családomat rajzolom – magyarázta egy kislány. A papír liba kereső játék izgalmakban bővelkedett, egy hét éves kisfiú büszkén mutatta a fellelt kincset. Melyen az ünnephez kapcsolódó tudnivaló állt: Szent Márton libaólba rejtőzött, mert nem akarta, hogy püspöknek válasszák meg. A barátságos időjárás újabb családokat, túrázókat csalogatott Szennába, a helyi és környékbeliek mellett Dombóvárról és Pécsről is a faluba látogattak. Müller Tamás feleségével, s két gyermekükkel kereste fel a skanzent.

A középkorú férfi úgy érezte: fontosak ezek a programok. A gyermekek játékosan ízelítőt kapnak a néphagyományokból, értékeinkből, másrészt a családok közösen, tartalmas programokon vesznek részt. S olyan élményeket élhetnek át, amelyekre később is örömmel emlékeznek. Ebédidőben nagy volt a sürgés-forgás a szabadtéri kemencénél, tekintettel a körülményekre, szájmaszkban tálalták a finomságokat. Sült liba, héjában sült krumpli és sült tök volt terítéken, az ünnepi menü szemlátomást mindenkinek nagyon ízlett. Sőt, akadt olyan szülő, akinek meglepetésére gyermeke repetázott. A liba mellcsontból jósoltak is, eszerint várhatóan fagyos időjárás lesz, de várható nem lesz sokáig nagy hó.

Ezek is érdekelhetik