fotók

2020.11.20. 17:30

Negatív eredményt hozott a kaposvári intézmények tesztje

Elkezdődött az országos koronavírus-tesztelés pénteken Somogyban is. A szakemberek elsőként a szociális intézményekben dolgozóktól vettek mintát. Jövő héttől a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban folytatódik a szűrés.

Marosi Gábor;

„Gyere, foglalj helyet. Kicsit kellemetlen lesz, de nem tart sokáig.” – mondták a kaposvári Liget Időskorúak Otthonában dolgozó egyik ápolónak a mintavétel előtt. „Nyugalom, ne feszítsd ennyire a fejed. Ügyes vagy. Készen is vagyunk.” – hangzott el egy másik tesztelésnél. „Ez szörnyű volt, nem tudom mások hogyan bírták ki.” – fogalmazott az egyik szociális dolgozó a mintavétel után.

A Liget-otthonban a Covid-19 AG típusú gyors teszttel, az orrból vettek mintát a szakemberek. A szűrést az intézmény két munkatársa végezte, egyikük a papírmunkával foglalkozott, a másik dolgozó pedig a kollégáit tesztelte. – Önkéntes alapon az összes dolgozónkat leteszteltük – fogalmazott Hidegné Csikós Lívia, a Liget Időskorúak Otthonának ápolási vezetője. – Minden dolgozónknak az érdeke, hogy biztonságba tudja a lakókat, ezért kivétel nélkül mindenki vállalta a mintavételt. Összesen huszonöt munkatársunkat teszteltünk le – hangsúlyozta Hidegné Csikós Lívia.A tesztelés, az adminisztrációval együtt pár percet vett igénybe. A mintavétel nagyjából öt-tíz másodpercig tartott, húsz perc múlva pedig már az eredmény is kiderült. A Liget-otthonban minden dolgozó tesztje negatív lett.

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, az országos tesztelés célja, az emberek védelme és a vírus terjedésének csökkenése mellett az, hogy lássák mennyi fertőzött van a szociális és az oktatási intézményekben. Hozzátette: a tesztelés rendszeres lesz, országosan 16691 helyszínen, mintegy 370 ezer embert vizsgálnak majd.

Minden dolgozó tesztje negatív lett

Az egyházi otthonokban is szűrik a dolgozókat. Halász Diána, a Kaposvári Református Egyházközség fenntartásában lévő Csertán Márton Otthon vezetője elmondta, a kaposvári intézményükben huszonhét, a taszáriban pedig huszonhat dolgozót teszteltek pénteken délelőtt. A mintákat – csak úgy, mint több másik otthonban – az orrüregből vették, az eredményre pedig húsz percet kellett várni. Halász Diána kiemelte, a takarítónőtől kezdve az ápolókig, mindenkit leteszteltek és egyetlen pozitív esetet sem regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában