videóval!

2020.12.30. 14:00

„Mint egy háborús film” – somogyi kamionos is Angliában rekedt az ünnepekre

Angliában rekedt az ünnepek alatt Andik József a rinyaújlaki kamionos. December 26-án ért haza, több napig várakozott a doveri kikötőben. A kint élő magyarok étellel, itallal támogatták. Mielőtt begördült volna a rinyaújlaki telephelyükre, főnöke és kollégái egy meglepetés konvojjal várták.

Góz Lilla

Angliában rekedt az ünnepek alatt Andik József rinyaújlaki kamionos. December 26-án érkezett haza, miután többnapos kényszerpihenőt kellett tartania a doveri kikötőben.

Andik József huszonhat éve dolgozik kamionosként, s december 16-án indult Angliába, hogy egy segesdi vállalat vasipari alkatrészeit elvigye Miltonba. – Szombaton este értem a lerakóhelyre és vasárnap amíg aludtam, addig hozták a rendeletet, mégis úgy döntöttem, megpróbálok eljutni a kikötőig, s később kiderült, ez volt a szerencsém – mesélte az angliai meghosszabbított tartózkodásának kezdetét.

December 21-én ért a doveri kikötőbe, ahonnan csak 4 nap múlva tudott továbbindulni. – Rengeteg autó, kamion torlódott fel Dover 30 kilométeres körzetében, még a járdákon is járművek álltak – mesélte a kamionsofőr. – Sok háborús filmet láttam, ez a helyzet hasonló volt ahhoz.

A közösségi oldalon kereste meg a magyar kamionosokat a kint élő Nyitrai Szabolcs, aki a dugóban motorral vitt ételt, italt, gyümölcsöt. – Nélkülük minden bizonnyal sokkal nehezebb lett volna átvészelni ezeket a napokat, velük megvalósult egy karácsonyi csoda ebben a nehéz helyzetben – jegyezte meg Andik József. Hozzátette, minden nemzet a saját honfitársait támogatta, ahogy csak tudta.

December 26-án, negatív koronavírusteszttel a kezében gördült be Somogy megyébe, végső úti célja előtt pár kilométerrel azonban meglepetés várta. – A főnököm, a munkatársaim dudálva, tucatnyi kamionnal kísértek a telephelyünkre – mesélte meghatottan a sofőr, akit családja, párja és két fia is nagyon várt már haza.

Mindenki hazaért

A rinyaújlaki fuvarozási vállalat kamionosai a környékbeli cégek által gyártott termékeket szállítják Nyugat-Európába 30 éve. Minden sofőrjük hazaért az ünnepeket előtt, egyedül Andik József késett pár napot az angliai lezárások miatt. – Csak telefonon tudtuk tartani a kapcsolatot Józsival – mondta el Gazda Csaba, a Gazda-Trans Kft. ügyvezetője. – Hazatérése alkalmából tucatnyian ültek kamionba és konvojba álltak, az élen az Angliát megjárt kollégájuk haladt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában