ételosztás

2020.12.23. 17:30

Sokat jelent a segítség, szebbé teszi a karácsonyt

Minden negyedik-ötödik rászoruló a koronavírus miatt fordul segítségért a Krisna-völgy lakóihoz mostanában, a közösség tagjai rendszeresen osztanak ételt. Szerdán Marcali belvárosában és Horvátkúton adtak át meleg ételt és élelmiszercsomagokat, december 24-én a szomszédaikat, vagyis a somogyvámosiakat vendégelik meg.

Kovács Gábor

– A másfél méter távolságot mindenki tartsa be, főztük eleget, jut mindenkinek! – kérték a marcali piactéren sorba állókat a szervezők.

– Sokat jelent a segítség, mert a feleségem beteg, reméljük, hogy a karácsonyunk jobb lesz, mint az idei év – mondta Novográdecz István, aki biciklivel szállította haza a teli éthordóját.

Rizses káposzta, mutatta a vegetáriánus menüt Tisler János, akinek a felesége 87 százalékos rokkant. Négy emberre havi kétszázezer forint összjövedelem jut a családban.

– Káposzta, bab, kenyér, finom minden! – sorolta Orsós Józsefné. – Sokáig táppénzem voltam, még jó, hogy megmaradt a munkám, akkor is, ha csak havi 50 ezer forintot jelent.

– Most először vagyok itt ételért, miután a családsegítőnél ajánlották ezt a lehetőséget – mondta egy asszony, aki iskolás korú lányával érkezett, de a kilétét el akarta titkolni. – Mindig is alacsony bérből éltünk, a párom rokkantnyugdíjas, én orvosi rehabilitáción vagyok jelenleg. Minden támogatás jól jön ilyenkor...

Mindennap oszt ételt a Krisna-tudatú hívők közössége Marcaliban. December 23-án Horvátkúton és a marcali belvárosban 150 élelmiszercsomaggal és friss ebéddel várták a hozzájuk fordulókat. December 24-én Somogyvámoson 300 élelmiszer ajándékcsomag mellett 600 adag ebéddel vendégelik meg a falu teljes lakosságát. Az ételosztás számukra nem csak arról szól, hogy a szegényeket segítsék és felkarolják, mert a hívők egy ősi indiai hagyományt, az ünnep alkalmából való „megvendégelés” szokását is igyekeznek megőrizni. Szeretnék segíteni a családokat, hogy meghittebbé varázsolják az ünnepet, mondta Tóthné Bakondi Laura, a Krisna-hívők sajtószóvivője.

A templom közelében ne legyen éhező

 

A krisnások életfilozófiájához és elveihez tartozik, hogy ne legyen a templomuk közelében éhező ember minimum tíz kilométeres körzetben. A járvány miatt az utóbbi hónapokban egyre több rászorulóval találkoznak. Miután a nagy rendezvényeik, mint amilyen a Blaha Lujza téri karácsonyi szeretetlakoma az idén a vírushelyzetben elmaradnak, ehelyett több ponton, bár egyszerre kevesebbek számára, de országosan mintegy 6500 élelmiszercsomaggal és meleg ebéddel segítik a nehéz sorsú embereket, most főként a vidéki helyszínekre koncentrálva. Azt tartják, hogy bár járvány fizikailag elszigetel, de lélekben közelebb hozhatja az embereket egymáshoz. Humanitárius programjukat a krízisidőszak alatt még nagyobb erőfeszítések árán végezik, de arra akarják felhívni a figyelmet, hogy most a nehézségek ellenére is nagy szükség van arra, hogy többet adjunk magunkból a világnak, a környezetünknek, a családunknak, és a rászorulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában