kiadók ünnepi nagyágyúi

2020.12.28. 09:00

Ünnepi könyvslágert írt Presser és Csernus

A járványhelyzet miatt az idén elmaradt könyvbemutatók, könyvvásárok miatt a könyvpiac is szenvedett, a könyvesbolt-hálózatok azonban bíznak abban, hogy a karácsonyi vásárlás az idén is megtoldja egy kicsit az év végi forgalmat. A kiadókon nem múlik, a nagyágyúkat év végére hagyták.

Andricz Gabriella

A karácsonyhoz közeledve a bolthálózatok minden évben közzéteszik a vásárlások alapján kialakult sikerlistát, amely segítségével figyelemmel kísérhető az olvasói érdeklődés. Míg a sikerlista az online áruházak esetén automatikusan készül, a legnagyobb magyarországi könyvesbolt-hálózatok Somogy megyei üzleteinek vezetői is arról számoltak be lapunknak, hogy a legkeresettebbek a könnyedebb irodalmak, az úgynevezett bulvárkönyvek.

– Nálunk, de ahogy látom, az összes sikerlista élén Presser Gábor írása szerepel. Presser megírta az év egyik legjobban várt könyvét, amit biztos sokan szeretnének ajándékba kapni. Kedveltek az önfejlesztős, ön-visszaigazolós könyvek is, talán ezért is ugrott az élre Orvos Tóth Noémi: Örökölt sors című írása is, valamint Csernus Imre Főnix című sikerdarabja, amely a mostani járványhelyzetre reagálva késztet megújulásra – mondta el Nagy Ildikó, az Alexandra könyvesbolt boltvezető-helyettese. A szakácskönyveket is sokan keresik az ünnepek közeledtével, és a gyerekeknek szóló foglalkoztatók és színezők is jobban fogynak. A Líra könyvhálózat munkatársai is hasonló listát állítottak fel. – Nálunk már november második felében elkezdődött a karácsonyi vásárlás, lehet, hogy sokan tartottak az üzletek bezárásától. Sokan keresték Dezső András: Magyar kóla című könyvét, amely a magyarországi kokainpiac és a drogban úszó elit világába ad betekintést, de említhetném Edith Eva Eger: Az ajándék című sikerkönyvét, ami gyakorlati tanácsokat ad arra, hogy miként szabaduljunk meg a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól – tudtuk meg Nagyné Szentesi Ágnes üzletvezetőtől.

Az online listák között előkelő helyen szerepel Böjte Csaba füveskönyve, melyben beszélgetések olvashatók az életről, halálról, hitről, szolidaritásról ami a ma emberét foglalkoztatja. A százéves évforduló miatt sikerkönyvvé vált Ablonczay Balázs: Ismeretlen Trianon című kiadványa is az összeomlás és a békeszerződés történeteivel. Ahogy a listákat átnéztük, a könyveknél keresve sem találhatunk jobb ajándéknak valót az idén sem.

Varró Dani Diótörő-átiratától Ropi tizenötödik naplójáig

A gyerekeknek szóló könyvek közül már karácsony előtt nagy sikere volt minden üzletben Nyúl Péter történetének, illetve a nemrégiben nagy vihart kavart, Meseország mindenkié című könyv is nagyon keresett volt az eladások szerint. Bogyó és Babóca története folyamatosan a listák élén szerepel, Bartos Erika karácsonyra is megjelentetett egy vaskos kiadványt, Csengettyűk címmel. Az örök klasszikusok, mint például a Diótörő különböző változatai is keresettek, idén Varró Dániel feldolgozásában is olvasható a történet. Az ifjúsági korosztálynak szóló Egy ropi naplója, – ezúttal a tizenötödik résszel – is keresett, ugyanakkor a sorozatkedvelőkre is számos újdonság vár karácsonykor, így például a Trónok harca-kedvelők sem maradnak olvasnivaló nélkül az ünnepek alatt.

Karácsonyi top könyvek

Presser Gábor: Presser

Holnap Kiadó 2020

Edith Eva Eger: Az ajándék

Libri Kiadó 2020

Dr. Csernus Imre: Főnix

Jaffa Kiadó 2020

Dezső András: Magyar kóla

21. Század Kiadó 2020

Orvos Tóth Noémi: Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó 2018

Bán Mór: Hunyadi – a szűz kardja

Gold Book 2020

Böjte Csaba–Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve

Helikon Kiadó 2020

Kepes András: A boldog hülye és

az okos depressziós Libri 2020

Dragomán György: Főzőskönyv

Magvető 2020

Ablonczy Balázs: Ismeretlen

Trianon Jaffa Kiadó 2020

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában