kemény év volt

2021.01.01. 11:30

2020-as legek a somogyi egységeknél: egy nap alatt 106 riasztást kaptak

Koronavírus-járvány, villám­árvíz és rémisztő évbúcsúztatóként földrengés: aligha túlzás állítani, hogy 2020 mindannyiunk, így a rendvédelmi szervek számára is örökre emlékezetes év marad. Az idei év legjei közül szemezgettünk.

Harsányi Miklós, Kovács Gábor

 

A legtöbb sérült abban a közúti balesetben volt 2020-ban, amikor egy kisbusz július 4-én felborult az M7-es autópályán, Siófok térségében. Kilencen utaztak a járműben, egy ember életét vesztette, nyolcan megsérültek.

A legnagyobb villámárvíz az a júliusi felhőszakadás volt, amely Somogyot és Zalát érte el. A szakemberek a legszokatlanabb beavatkozásként emlegetik, amikor Rinyaújnépen, a Rinya-patak és a Malomárok között a júliusi áradások következtében csaknem 300 birkát zárt körbe a víz. Az állatok egy magaslaton találtak menedéket, s a nagyatádi tűzoltók a vízügy munkatársaival és a juhásszal közösen végezték a mentést. A kisbárányokat mentőcsónakkal szállították biztonságos helyre, a vezér­állatot mentőkötéllel megkötve a legelő irányába úsztatták partra. A többi jószág is úszva követte a vezérállatot, s így az összes juh megmenekült.

S ha már állat és riasztás: a legméretesebb megmentett állat egy közel négy mázsás szarvasmarha volt az idén. Kaposhomokon süllyedt iszapba, s a kaposvári mentőcsapatnak nagy figyelmet kellett fordítania a biztonságos mentésre, az állat ugyanis vemhes volt.

A 366 napos esztendőben a legnagyobb esést is számon tartják a szakemberek. Zalán, június 12-én egy kölyökmacska 19,7 méter mély kútba esett. A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagjai segítettek.

A legtöbb műszaki mentést február 10-én jegyezték fel. A Ciara viharciklon a Kárpát-medencén is átrobogott, s a somogyi tűzoltókat összesen 106 eset miatt riasztották. Részben utakra dőlt fák, leszakadt faágak jelezték a vihar útját. A legtöbb tűz egy nap alatt március 22-én volt. A somogyi tűzoltókat összesen 11 alkalommal szabadtéri tűzhöz riasztották, egyszer viszont a kéményben lerakódott korom izzott be.

A sok eredményes napi bevetésen kívül egyéb sikerekre is visszaemlékezhetünk szilveszterkor, ezek közül kettő. A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja kapcsán meghirdetett somogyi véradáshoz 74-en csatlakoztak, s több mint 33 liter vérrel járultak a bajban lévő emberek megsegítéséhez. S a legjobb alkotás cím is Somogyhoz kapcsolódik. Szent Flórián katonái címmel Papp Liza Fruzsina és Váczi Rozi Réka páros győzött azon a pályázaton, amelyet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság hirdetett meg.

A búcsúzó 2020-as esztendő bővelkedett olyan nem mindennapi történetekben is, amelyeket látva még a sokat tapasztalt somogyi rendőrök is kénytelenek voltak néha elfojtani egy-egy mosolyt, miközben összeráncolták a homlokukat.

Az év balfékje kétségkívül az a 23 éves férfi, aki az M7-es autópálya leállósávjában stoppolt Siófoknál, de a legnagyobb megdöbbenésére egy rendőrautó állt meg neki. A járőrök is meglepődtek, amikor kiderült, hogy a stoppost lopás miatt körözték, így vitték is azonnal a dutyiba.

Egy fonyódi férfi a segélyhívó telefonon riasztotta a rendőrséget, hogy a közeli erdőből fát lopnak. A nyolc perc alatt megérkező körzeti megbízottak azonban tolvajokat nem, csak egy szemlátomást erősen ittas bejelentőt találtak, aki bevallotta, hogy egész nap vedelt, ám észszerű magyarázatot nem tudott adni a telefonhívására. Hatóság félrevezetése miatt kellett felelnie.

Az ital egyébként is rossz tanácsadó. Az interneten hamar népszerű lett az a biztonsági kamerás felvétel, amelyen egy ráksi férfi látható, aki éjnek évadján illuminált állapotban, háztól házig botorkált az igali utcán, majd hosszasan próbálkozott egy autó feltörésével, mert gyalog már nem tudott volna hazamenni. A kormányzár nem engedett, a zsaruk pedig másnap begyűjtötték a férfit.

Az alkohol mellett a drogot is kerülni kell, ezt megtanulhatta az a 21 éves férfi, aki bódultan 11 kaposvári ház falát firkálta össze graffiti címén, majd öntudatlan állapotban, letolt gatyával találtak rá a rendőrök a Fő utcán. Azóta a bíróság már elítélte a mutatványáért.

Családi veszekedések idején is rendszeresen rendet kellett tenniük a somogyi rendőröknek. Barcson egy 26 éves férfi a hozzá látogatóba érkező anyósa láttán egy vascsövet kapott fel, és azzal üldözte az utcán. Andocson egy férfi azért támadt ököllel a vendégére, mert a látogató azt kifogásolta, hogy a házigazda kislánya a szódásszifonból iszik, nem pedig pohárból.

Az utakon is történtek cifra ügyek. Traffipax örökítette meg a rekorder gyorshajtó sofőrt, aki Somogybabod térségében a megengedett óránkénti 110 kilométer helyett 204-gyel közlekedett. A szabályszegők balfékje pedig az a 19 éves férfi lett, aki engedély nélkül kölcsönvette ismerőse autóját, majd az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” táblát figyelmen kívül hagyva fékezés és megállás nélkül kikanyarodott éppen egy rendőrségi járőrautó elé a megyeszékhelyen. Sohasem volt jogosítványa, és felmerült nála az ittas vezetés gyanúja, így még sokáig élvezte a rendőrök vendégszeretetét.

Az év különleges eseményei a sonline.hu olvasóinak figyelmét is felkeltették

Sok szempontból különleges év volt az idei. Az internetes hírportálunk, a sonline.hu olvasottságán is meglátszott. Íme az év legolvasottabb beszámolói hónapokra lebontva.

Január: Kék hír: Egy 12 éves gyermek vesztette életét Kaposváron autóbalesetben.

Közéleti hír: Az év eleji 10–12 százalékos béremelésekről szóló cikk.

Február: Kék hír: Egy kaposvári autós üldözésről szóló hír.

Közéleti hír: Aranysakált lőtt ki egy somogyi vadász.

Március: Kék hír: Rengett a föld Somogyban.

Közéleti hír: Megjelent a koronavírus Somogyban is, egy balatonlellei teszt lett pozitív.

Április: Kék hír: Leváltották Heffer Attila kaposvári rendőrkapitányt. Az intézkedés okát nem jelölték meg.

Közéleti hír: Elhunyt – vélhetően az első – somogyi koronavírusos beteg.

Május: Kék hír: Életét vesztette az a sofőr, aki Tab és Bábonymegyer között az árokba hajtott.

Közéleti hír: Egy hónapig küzdött a koronavírussal a balatonlellei, 79 éves Fabi József, de felépült a betegségből.

Június: Kék hír: Tömegverekedés tört ki egy siófoki élelmiszerüzlet előtt.

Közéleti hír: Egy rég elfeledett pincét talált az a jutai házaspár, akik a garázsukat szerették volna csupán lebetonozni.

Július: Kék hír: Hatalmas torlódás alakult ki Siófok-Sóstónál, amikor két autó karambolozott.

Közéleti hír: Curtis látogatta meg azt a látrányi férfit, aki kalapáccsal verte fejbe kutyáját.

Augusztus: Kék hír: Egy 22 éves férfi vetette le magát a kőröshegyi völgyhídról.

Közéleti hír: Tovább nőtt a fertőzöttek száma Siófokon is.

Szeptember: Kék hír: Egy inkei BMW-s közölte a rendőrökkel, hogy nincsenek papírjai, majd elmenekült a rendőrök elől. Kiderült, hogy a férfinek karanténban kellett volna lennie.

Közéleti hír: Erdei siklók leptek el egy igali családi házat.

Október: Kék hír: Egy 14 éves kislány maradványait találták meg az arra járók egy turistaútvonal mellett. A lány az elmúlt 20 évben veszthette életét.

Közéleti hír: Alig hogy átadták, vandálok máris összefirkálták a kaposvári Esterházy hidat.

November: Kék hír: Egy szántódi és egy enyingi férfi a kocsijáért zsarolt egy pécsi férfit. Kilátásba helyezték megölését is.

Közéleti hír: Lovas, muzsikás temetést tartottak a cigányvajdának Kaposváron.

December: Kék hír: Nagyatádon fogták el azt a férfit, aki többször életveszélyesen megfenyegette adósát.

Közéleti hír: Somogy után lett Som a neve a kaposmérői lelkipásztor család örökbefogadott gyermekének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában