változó igények

2021.01.03. 09:00

A vidékre vágyók az új évre egy új listát is kaptak a CSOK mellé

Érdemes tájékozódniuk azoknak a családoknak, akik a vidékre költözést fontolgatják az új évben. 2021-től ugyanis bővült azon települések listája, melyeken igényelhető a falusi CSOK.

Kovács Gábor

Szentgáloskéren két önkormányzati dolgozó hölgy is szeretné kihasználni a falusi CSOK-ot a közeljövőben, értesült róla a polgármester. Az egyik családban már van két gyermek és egy harmadikat is vállalnak, a másik családban szintén a gyermekvállalást tervezik, és ezt összekötötték az otthonteremtéssel. – A faluképen már meglátszik, hogy sokan építkeznek, és örülök, hogy ez nem kizárólag a falusi CSOK-nak köszönhető, hanem a józan gondolkodásnak és a vidéki élet szeretetének – mondta Szabó Péter polgármester.

Csurgó kisvárosként szerepel a falusi CSOK-ot igényelhető települések listáján. Ennek is köszönhető, hogy újabban már lakáshiány érezhető a településen. Megnőtt a kereslet a néhány évtizeddel ezelőtt épült családi házak iránt is. – A kézilabdaélet miatt megnőttek az albérleti díjak a városban, ezért sokan akár befektetésből, akár a CSOK-ot kihasználva inkább megvették az ingatlanokat – mondta Füstös János polgármester. – Az önkormányzat is elindított egy programot, ennek keretében az elmúlt másfél évben tíz-tizenöt önkormányzati lakást sikerült értékesíteni, és a vevők közül többen a CSOK segítségével vásároltak.

Január elsejével módosult azoknak a településeknek a listája, amelyeken a falusi CSOK igénybe vehető, derült ki a még szilveszter előtt megjelent Magyar Közlönyből, szúrta ki a Portfolio.hu. A támogatás olyan kistelepüléseken vehető igénybe, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. A 2021-es listán a 246 somogyi településből 233 megtalálható Ádándtól Zselicszentpálig. A városok közül ott van Tab, Igal, Nagybajom, Kadarkút, Lengyeltóti, sőt Fonyód is. Zamárdi, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonföldvár, Balatonmáriafürdő és Szántód ellenben lemaradt a listáról, de Balatonberényben, Balaton­endréden, Balatonfenyvesen, Balatonkeresztúron, Balatonőszödön, Balatonszárszón, Balatonszemesen, Balatonszentgyörgyön, Balatonújlakon és Balatonvilágoson igényelhető a falusi CSOK 2021-ben.

Az 5000 lakosnál kisebb településekre kiterjedő falusi családi otthonteremtési kedvezmény az egygyermekes családok esetében 600 ezer forint, a kétgyermekes családoknál 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családoknál pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére. A támogatás fele fordítható vásárlásra, a fennmaradó rész bővítésre, korszerűsítésre. Az EMMI szilveszter előtt közölt statisztikát arról, hogy a falusi CSOK-ot csaknem 17 ezren kérték, az érintettek mintegy 88 milliárd forintot igényeltek, családonként átlagosan 5,3 millió forintot.

A 2021-es listán a 246 somogyi településből 233 megtalálható

Fotóillusztráció: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában