meteor

2021.01.29. 14:59

Hangrobbanást okozott egy tűzgömb Nagyatád felett

Hangrobbanásra lettek figyelmesek péntek hajnalban a Nagyatád környékén élők. Többen azt hittek, hogy négy óra előtt nem sokkal valami felrobbant a környéken. Azonban a különös jelenséget észlelők fényhatást is fel véltek fedezni.

Sonline

A Zselici Csillagpark kamerájának bal felső részén jól látszik a felhők mögül felvillanó fény.

Megkerestük Kolláth Zoltánt, az Eszterházy Károly Egyetem tanárát, csillagászt, hogy megtudjuk esetleg égi jelenséget észleltek -e a dél-somogyiak. Ő hívta fel figyelmünket a Zselici Csillagpark egyik kamerájának képére, amelyen pontosan 3 óra 51 perckor egy látványos fénycsóva jelenik meg az északi oldalon.

A Zselici Csillagpark kamerájának bal felső részén jól látszik a felhők mögül felvillanó fény.

Schmall Rafael a Csillagpark asztrofotósa egyértelműen tűzgömbként írta le a hajnali tüneményt a somogyi égbolton. – Elég nagy lehetett, mert vastag felhőzet volt és még így is látszik a kamera felvételein – mondta érdeklődésünkre. – Ránézésre mínusz 9-10 magnitúdós lehetett, mert olyan fényes volt, mint a Hold.

A csillagászatban tűzgömbnek azokat a meteorokat nevezik, amelyek fényessége a légkörbe érve eléri vagy meghaladja a Vénuszét. Ezek viszonylag ritkák az általunk megkérdezett szakértők szerint, elsősorban meteoresők – Perseidák, Geminidák – idején fordulnak elő.

Mivel az észlelők hanghatásra lettek figyelmesek, ezért vélhetően egy bolida jutott a légkörbe. Így hívják ugyanis a légkörben felrobbanó, hangrobbanást keltő meteorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában