évértékelő

2021.02.24. 16:30

A virtuális térre tértek át a csalók Somogyban

Kivételesre értékelte a rendőrség tavalyi évét Molnár Gábor, Somogy megye rendőr-főkapitánya, aki Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatót szerdán. A járvány és a kijárási korlátozások alatt jóval kevesebb bűncselekmény történt a közterületen, ám alaposan megugrott az online csalások száma.

Kovács Gábor

A koronavírus természetesen a rendvédelmi dolgozókat sem kerülte el. Volt időszak, amikor a Kaposvári Rendőrkapitányságon többen megbetegedtek , ennek ellenére el kellett látni minden feladatot, említette meg a főkapitány.

– 2020 rendkívüli év volt a rendőrség életében is, mert a világjárvány olyan kihívások elé állított bennünket, amilyenekkel még nem találkoztunk – mondta Molnár Gábor dandártábornok.

A megyében 157 ezer hatósági karantén ellenőriztek, ebből 35 ezret a kaposvári kapitányság területén. Nyáron beindult a belföldi turizmus, és a tapasztalt rendőrök szerint a 80-as évek óta nem látott tömeg érkezett a Balatonra. Nehezítette az évet, hogy március óta az általános szabálysértések hatásköre átkerült a rendőrséghez. Minden akadály ellenére a kaposvári kapitányságon 2010 óta a 3. legjobb nyomozáseredményességi mutatót érték el, 73,9 százalékkal. A tavalyi 604 szabálysértési ügyben minden idők legjobb eredményét produkálták, 49,6 százalékos felderítési mutatóval. Stabil, kiegyensúlyozott közbiztonságot teremtettek, értékelte a főkapitány.

Az áldozatsegítségi programban 737 áldozattal vették fel a kapcsolatot. Tavaly összesen 1119 bűncselekményt regisztráltak. Közterületen csökkent a bűncselekmények száma, 259 ilyen bűncselekményt követtek el, ennek 82,4 százalékát felderítették. Míg tavalyelőtt 86 baleset történt, addig tavaly ez a szám 68-ra csökkent.

Szita Károly, polgármester köszönetet mondott minden rendőrnek a munkáért, külön azért, hogy az óvintézkedések betartatásával minden ember egészségére vigyáznak. Kiemelte, hogy Kaposváron közös értékek mentén politizálnak, és ezek közé tartozik a rend. Kaposvár nyugodt életet élő város, és ennek megteremtéséhez hozzátartozik az országban egyedülálló 333 köztéri kamerából álló rendszer. Az illegális hulladéklerakók elleni küzdelem folytatását ígérte.

Otthon maradtak, az interneten csaltak

A pandémia átrendezte a bűncselekmények típusait, fejtette ki Hegedüs János alezredes, a kaposvári rendőrkapitányság megbízott vezetője. Tavaly kicsivel emelkedett a bűncselekmények száma Kaposváron, azonban ez a biztonságérzetet nem érinti, mert az elkövetők átálltak az internetes csalásokra és személyes adatokkal visszaélésekre. Tavaly három nagy online csalássorozatban 190 hasonló bűntényt sikerült felderíteni. Szerinte a világjárvány hatása, hogy miután otthon maradtak az emberek, csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, viszont ugyanakkora ütemben nőtt az online csalások száma. A kaposvári kamerarendszer segítségével tavaly 468 alkalommal derítettek fel jogsértéseket. Soha ilyen sikeresek még nem voltak az előállítások, elővezetések, elfogások területén, mint tavaly, de ebben a Készenléti Rendőrség és a honvédséggel közös járőrözés is segítette őket. A sajtótájékoztató végén Szita Károly a kaposvári kapitányhoz fordult azzal, hogy számítanak a munkájára a Donner közbiztonságában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában