erdei utakon

2021.02.09. 11:00

Belelapozhatunk a somogyi erdők elmúlt fél évszázadába

A Sefag Zrt. működésének ötvenedik évfordulója kapcsán egy könyvben örökítették meg az elmúlt évtizedeket.

H. M.

– 1970 előtt több állami vállalat között oszlottak el a megye erdőterületeinek kezelésével és a fahasználattal, fafeldolgozással kapcsolatos feladatok – derült ki a társaság kiadványából. – A regionálisan szerveződő társaságok közül a nagyobb a kaposvári központú Délsomogyi Állami Erdőgazdaság volt. Ide tartozott többek közt a zselici és a lábodi erdőség. A Balatonhoz közelebbi területeken az Északsomogyi Állami Erdőgazdaság működött, ők a majdani közös vállalat összlétszámának negyedét adták.

Akkoriban az erdőgazdaságok mellett önállóan működött a barcsi fafeldolgozó üzem, Délmagyarországi Fűrészek Vállalat néven. Belőlük jött létre Dimény Imre mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter 1970 január elsejei határozatával a Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság, a Sefag.

A jubileum kapcsán megjelent kiadványt rengeteg fotó illusztrálja, s az egykori munkatársak közül is többen megszólalnak. A vállalat tájékoztatása szerint könyvből megismerhetők a szervezeti egységeken kívül a szakmai területek érdekességei. Külön fejezet taglalja az elmúlt ötven esztendő jeles eseményeit. A szervezeti változásokon kívül bemutatják a látogatók körében népszerű erdei pihenőhelyeket, látogatóközpontokat, valamint a szálláshelyeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában