jóság

2021.02.19. 17:30

Lencsegulyásra látta vendégül a Lions Club a hajléktalanokat

Megduplázták a hajléktalanoknak szánt ételmennyiséget a kaposvári Lions Club adományozói, így pénteken száz adag lencsegulyással megrakodva érkeztek az autók a hajléktalanszállóra. Rendszeressé vált akcióikkal igyekeznek segíteni a járvány alatt is.

Kovács Gábor

Kaposvár A fedél nélkül élők az épület előtt beszélgetve várták a különleges ebédet.

– A házias étel mindig nagyon hiányzik – mondta Németh Éva. – Én a télen érkeztem, mert ahol laktam, ott nem volt se víz, se áram.

– Jól jön minden segítség – mondta egy 52 éves férfi, aki másfél éve él a szállón. – Elvesztettem a lakásom, elváltunk az asszonnyal. Aztán összetörtem a vállam, nem tudtam dolgozni, itt kötöttem ki.

Már egy nappal korábban megkezdődtek az előkészületek: 10 kiló lencsét, 10 kiló sertéshúst és 8 kiló kolbászt vásárolt a jótékonysági szervezet. Pénteken egész délelőtt főtt a tartalmas, sűrű leves a Tenisz Klub Étterem konyháján.

– Nekem az a beállítottságom, hogy ott segítsünk, ahol lehet, ha csak egy apró tettel is, már megérte felkelni aznap – mondta a főzők nevében Járfás Rózsa. – Szeretnénk, ha a perifériára szorulók is jó minőségű és meleg ételt kapjanak minél többet.

 

Az étel mellé ágyneműket is kaptak a hajléktalanok.

– Odafigyelünk a környezetre, nemcsak ott segítünk, ahol kérnek, hanem ott is, ahol észrevesszük, hogy szükség van rá – mondta Krista Ágnes, a kaposvári Lions Club elnöke. – Fontos, hogy mindig megtaláljuk a rászorulókat, mert karácsonykor adományozni nemes tett, de vannak hétköznapok is.

Az intézmény életében mindenféle segítség jól jön, főleg a téli krízisidőszakban, mondta Nagy Bernadett, a kaposvári Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ vezetője. Jelenleg 90 embert látnak el naponta, akik az éjszakát is itt töltik.

 

Lencsegulyást és szemüveget is hoz a Lions

 

A Lions Club tagjai a pandémia alatt heti online konferenciát tartanak a teendőikről, bár van 85 év feletti tag is. Az adományozóknak most nem tudunk közvetlenül örömet szerezni, és az sem kedvező, hogy nem tudnak jótékonysági akciókat szervezni a járvány alatt. Az adományozás azonban nem szünetel a vírus alatt sem. Több mint 200 szemüveget készítettek elsősorban gyerekeknek, de a hajléktalanoknak is, az akcióban a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete és a családsegítők javaslataira is számítottak.

 

Ezek is érdekelhetik