kárfelmérő

2021.02.03. 09:00

Somogyi településeken is károkat okozott a horvát földrengés

A horvátországi földrengéseket okolja a háza megrongálódásáért egy ötvöskónyi férfi. Bolháson pedig egy öreg istálló dőlt össze, és egy melléképületnek a teteje szakadt le.

Marosi Gábor

Bármelyik pillanatban összedőlhet a szoba-konyhás házikó. Balogh Zoltán szerint az épület lakhatatlanná vált. A kémény romokban áll, a tűzfalon óriási a repedés, a téglák pedig elkezdtek bedőlni a házba. A férfinek nincs hová mennie.

– Keresem a megoldást, de nem sok reménnyel – mondta. – Szeretnék egy másik ingatlanba költözni, ahol nem dől a fejemre az épület és a körülmények is jobbak. A helyzetem azonban nem egyszerű. Baj van az egészségi állapotommal, kiskorúsítva vagyok, nehezen tudom felfogni a dolgokat. Hatvanezer forintból élek, és egy korábbi kapcsolatom miatt nagyon sok a tartozásom. A páromnak is elege lett ebből és pár napja itt hagyott, magam maradtam. Az önkormányzat segítségében reménykedem – folytatta a férfi. – Nem palotára vágyom, de legalább olyan házra, ahol van víz, hiszen most egy kútról kell hordanom a vizet. Boldog lennék, ha valaki felajánlana nekem akár egy elhagyatott épületet is. A legfontosabb, hogy legyen benne egy kis fürdőszoba, erre vágyom leginkább. Egy mobilkonténer is nagy segítség lenne, a lényeg, hogy jól szigeteljen. Most fával fűtök, de mivel sok helyen repedt a ház fala és nem szigetel rendesen az épület, kiszökik a meleg. Az önkormányzattól is kértem segítséget, de azt mondták, hogy nem tudnak támogatni, menjek a hajléktalanszállóra, oda viszont nem szeretnék – tette hozzá Balogh Zoltán.

Szabad Józsefné, Ötvöskónyi polgármestere lapunknak elmondta: amiben csak lehet, segítik a szőlőhegyen élő férfit. Kapott szociális tűzifát, a családsegítőtől huszonötezer forint értékű vásárlási utalványt, a járvány miatt maszkot, tisztító- és fertőtlenítő szereket, valamint vitamincsomagot és almát is. Eseti jelleggel pedig ötezer és tízezer forint készpénzzel is segítették már. A polgármester kiemelte: önkormányzati lakásuk nincsen, abban nem tudnak segíteni, azonban a férfinak lenne hova mennie, hiszen a családja, a testvére és az édesanyja is a településen él.

Több somogyi településen okozott károkat a horvátországi földrengés. Bolháson például az egyik lakóház udvarában egy régi istálló dőlt össze. Szabó Bence László, a település polgármestere lapunknak elmondta: a 120 éves vályogépületet fatárolónak használta az ott élő idős asszony. Szerencséjére az épületen volt biztosítás, ezért a tulajdonos 250 ezer forintot kapott. Ez az összeg arra volt elég, hogy elszállítsák a törmelékeket.

Egy másik bolhási ház udvarán pedig egy használaton kívüli melléképület károsodott. Bedőlt az oldalfala, a teteje pedig beszakadt – tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában