megemlékezés

2021.02.16. 12:20

Száz esztendeje avatták Kaposvár díszpolgárává Apponyit

A magyar politikai és szellemi élet egykori kiválósága, az 1933-ban elhunyt Gróf Apponyi Albert halálának nyolcvannyolcadik évfordulójára emlékeztek a somogyi megyeszékhelyen élők.

Varga L.

Az Apponyi Albertről elnevezett utca és köz sarkán – a 2010-ben elhelyezett – emléktáblánál tartottak megemlékezést az utcában és a közben élők.

A nevükben Kaponya Ottó helyezett el koszorút, Rosta István, az egyetem professzora, Kaposvár díszpolgára pedig a névadó életútját, munkásságát mutatta be a jelenlévőknek.

Rosta István beszédében kiemelte: Apponyi Albert nem csupán Magyarország nagy tekintélyű politikusa volt, aki a trianoni küldöttség vezetőjeként a békediktátumot sem volt hajlandó elfogadni, hanem mint jogtudós, közgazdász és képzőművész is nagy elismerésnek örvendett idehaza és külföldön egyaránt.

Különböző magyarországi egyetemek, tudósok, illetve politikai csoportok 1911–32 között ötször jelölték Nobel-díjra. A Magyar Tudományos Akadémia tagját Kaposvár 1921-ben az elsők között avatta díszpolgárrá.

Fotó: V. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában