Járványügy Somogyban

2021.03.09. 20:00

A buszozástól is elriaszt a koronavírus

A Volánbusz összegzése szerint a somogyi helyközi közlekedésben 26 százalékkal volt alacsonyabb az utasszám tavaly, mint 2019-ben. A mostani szigorítások miatt vélhetően ismét utasszámcsökkenést könyvelhet el a cég.

Harsányi Miklós

– A koronavírus-járvány első hulláma jelentősen befolyásolta az autóbuszos közösségi közlekedést is – közölte lapunkkal a Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága. – Az utasok és a járművezetők védelme érdekében tavaly április elsejétől május közepéig ideiglenesen minden helyközi és helyi autóbuszjáratunkon felfüggesztettük a fedélzeti jegyértékesítést.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet miatt Somogy helyközi közlekedésében 2020-ban 26 százalékkal volt alacsonyabb az utasszám, mint 2019-ben.

Teljes árú bérletet 19, míg tanulóbérletet, illetve menetjegyet 30-30 százalékkal kevesebben vásároltak 2020-ban. A legnagyobb mértékű csökkenés tavaly áprilisban volt. A járvány erősen befolyásolta az utasvizsgálatot is.

A cég közölte: az ellenőröknek tavaly tavasszal nem a pótdíjazás volt az elsődleges feladatuk, hanem a közösségi közlekedés lebonyolításának támogatása.

A veszélyhelyzet átmeneti feloldása után többen szálltak buszra, s így nőtt a jegy- és bérletellenőrzés során feltárt visszaélések száma is. Somogyban 2020-ban 3500 ellenőrzést hajtottak végre a cég munkatársai. Negyvenkét pótdíjazás történt, s 336 ezer forint bírságot szabtak ki.

A Volánbusz kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására – közölték. – Ennek érdekében kollégáink rendszeresen ellenőrzéseket végeznek.

Érvényes 60 napig

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese bejelentette: a közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követő további 60 napig elfogadják a diákigazolványokat. Az intézkedésnek köszönhetően a köznevelésben tanulók a 2019/2020-as tanév érvényesítő matricáját, a felsőoktatásban hallgatók pedig a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricáját, illetve a 2020/2021-es tanév I. féléves matricáját is használhatják.

A minisztérium elrendelte azt is, hogy a MÁV-Start és a Volánbusz a márciusban érvényes dolgozó- és tanulóbérletek visszaváltásakor tekintsen el a kezelési költség felszámításától, amennyiben az igényt március 10-ig benyújtják. Közölték, minden járat továbbra is megszokott sűrűséggel közlekedik.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában