nemzeti ünnep

2021.03.15. 10:40

Csendben, de méltón emlékezik Somogy a bátrakra

Idén más a március 15-e, mint máskor, hiszen elmaradtak az ünnepségek a koronavírus-járvány elleni küzdelem miatt. Ennek ellenére megyeszerte megemlékeztek a 48-as hősök tetteiről és csendes koszorúzásokkal tisztelegtek emlékük előtt.

Koszorus Rita, Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A Kaposvári Szakképzési Centrum koszorúját a Kossuth téren Csiba Ágota kancellár és Weimann Gáborné főigazgató helyezték el. Ugyanekkor a Széchenyi-szobornál Kárász László, a Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola igazgató és pedagógusok tették le az emlékezés virágait.

Újvárfalván a máskor elmaradhatatlan huszárok és az iskolások műsora nélkül nagyon szűk körben koszorúzták meg az emlékművet a Noszlopy kúria falánál. A képviselő-testület és a polgármesteri hivatal dolgozói közül csak néhányan lehettek jelen, a lakosságnak nem hirdették meg az eseményt. Kiss Péter Pálné polgármester megjegyezte, hogy nem szerették volna megmozgatni a helyieket, hiszen náluk sajnos folyamatosan jelentkeznek megbetegedések, néhányan éppen most szabadultak a karanténból, fiatalok pedig többen tesztelésre várnak.

Kénytelen volt lemondani a március 15-i megemlékezést Szőlősgyörök önkormányzata, pedig régóta szervezték. Egy hét kilométeres környékbeli túrával szerették volna összekötni, hogy a gyerekek a szabadban ismerhessék meg a szabadságharc emlékhelyeit, ugyanis a mai vásártéren volt a legnagyobb áldozatot hozó csata Somogyban. A helyi vállalkozói és pedagógusi körrel együtt találták ki, hogy a túra helyszínein mutassák be a korabeli történéseket. Még külön jelvényt is csináltattak az alkalomra, ebből azonban az idén nem lett semmi a vírus miatt. Arról a tervükről nem tettek le, hogy a járvány elmúltával kaposvári és belovári huszárokkal közösen elevenítsék fel az ütközetet a következő generációk okulására.

Kaposmérőn tavaly még tartottak nyilvános ünnepélyt március 15-én, az idén azonban meg kellett elégedniük azzal, hogy a régi ünnepségek felvételeit vetítették kábeltévén, tudtuk meg Prukner Gábor polgármestertől.

A Csiky Gergely Színház társulata sem feledkezett meg a 173 évvel ezelőtt történtektől. Ezúttal nem közönségükkel, hanem a virtuális térben tisztelegtek a hősök emléke előtt.

 

Az idei évben rendhagyó volt a március 15-e, hiszen elmaradt a hagyományos ünnepség, ehelyett videóüzenetben köszöntötte a kaposváriakat az ünnepen a Szita Károly, a város polgármestere.

 

A városvezető azt mondta: muszáj engednünk az önzésből ahhoz, hogy újra megtaláljuk egymást. Így lesz újra magától értetődő mindenki számára: az egyén sikere és szabadsága mit sem ér, ha mások nem osztozhatnak benne.

Szita Károly szerint most is szabadságharcot vívunk a koronavírus-járvány idején, s azt kívánta mindenkinek, hogy ez a harc tegye még összetartóbbá közösséget.

Vasárnap Neszményi Zsolt kormánymegbízott is elhelyezte a megemlékezés virágait Kossuth Lajos szobránál, Vetési Bernadettel, a Somogy Megyei Kormányhivatal hivatalvezetőjével.

Kéthelyen is csendes megemlékezéssel tisztelegtek 1848. hősei előtt.

 

https://fb.watch/4fpmyvAiHc/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában