Járványügy Somogyban

2021.04.01. 17:30

Keresik a koronavírus-fertőzésen átesett donorokat

A koronavírus-fertőzésből felgyógyultak jelentkezését várja a kaposvári Plazma Pont, mert a vérplazmájuk akár megmentheti a frissen megfertőződők életét. Akiknek azonban nincs hivatalos papírjuk arról, hogy covidosok voltak, továbbra sem tudnak közvetlenül segíteni a súlyos állapotban lévő betegeken.

Kovács Gábor

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál kell jelentkezni azoknak a volt fertőzötteknek, akik segíteni szeretnének. Érvényességi időt magában foglaló védettségi igazolvány vagy pozitív SARS-CoV-2 antigén-, vagy PCR-, vagy laboratóriumi ellenanyag-vizsgálat eredménye igazolhatja, hogy átestek a koronavíruson, de azután még három héten át tünetmentesnek kell lenniük a vérplazmaadás előtt. Akik azonban otthon vészelték át a betegséget, és nincs hivatalos papírjuk arról, hogy covidosok voltak, pozitív teszt hiányában nem tudnak segíteni. A vérellátó a vizsgálat után irányítja a plazmapontokra a jelentkezőket, ha mindent rendben találnak. A koronavírus-fertőzésből felgyógyult betegek a plazmaadás előtt előzetes kivizsgáláson esnek át, amely magában foglalja a koronavírus ellen termelődött ellenanyag immunglobulin szintjének meghatározását.

– Elsősorban az úgynevezett neutralizáló, semlegesítő ellenanyagszint mennyiségének ismeretében lehet arról dönteni, hogy a jelentkező vérplazmája alkalmas lehet-e a súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek gyógyítására – mondta Szabó Judit főorvos. – Az ilyen típusú vérplazma felhasználása tulajdonképpen passzív immunizálásként fogható fel, amikor a beteg gyakorlatilag készen kapja meg a vírust semlegesítő ellenanyagot, valamint olyan, az immunrendszer által termelt biológiailag aktív anyagokat, amik segíthetik a beteg immunrendszerét a vírus elleni harcban, így csökkentve a súlyos tüneteket.

A plazmában lévő fehérjékből egyébként többféle gyógyszertípus állítható elő. A koronavírusos betegeken kívül a vérzékeny betegek ellátásához szükséges véralvadásifaktor-készítményeket gyártanak belőle, illetve az immunhiányos betegek, súlyos fertőzéses kórképek kezeléséhez szolgálnak alapul különböző immunglobulin készítmények előállításához. Az olyan különböző fehérjevesztéssel járó betegségek gyógyításában, mint amilyen a súlyos égés, májkárosodás a szervezet fehérjeháztartásának rendezésére használható a vérplazma.

Rendkívül fontos a folyadékpótlás

Az első jelentkezésnél minden donornál egy alkalmassági vizsgálat történik előzetes vérmintavétellel, aminek alapján el lehet dönteni, hogy a donor megfelel-e a plazmaadásnál előírt kritériumoknak. Amennyiben a donornál nem merül fel alkalmatlanság, akkor az első vizsgálattól számítva egy hét múlva már jelentkezhet az első plazmaadásra. Minden egyes plazmaadásnál készülnek laborvizsgálatok, hogy a donorok egészségére vigyázni tudjanak és a gyógyszergyártóknak garantálni tudják, hogy a gyűjtött plazma megfelel a szigorú gyógyszerelőállítási előírásoknak. A vénaszúrást követően egy speciális gép segítségével az átforgatott teljes vérből csak a plazmát gyűjtik be, a vérsejteket a donor élettani sóoldat-infúzió kíséretében visszakapja. A folyamat általában maximum egy órát vesz igénybe, és ezt az időt a donor kellemes körülmények között tölti el a centrumban. Nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás és a fehérjedús táplálkozás plazmaadás előtt és után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában