várakozási idő

2021.04.12. 17:30

Mesterembert terem a türelem: kevés a szakember a munkaáradatra

Három hónapot is várnunk kell egyik-másik mesteremberre. A járvány előtti szinten van ismét a szakemberhiány.

Kovács Gábor

| Az agyonbonyolított építőipari szabályozás szinte ellehetetleníti a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Somogyban az első félévben újabb negatív rekordot jegyeztek fel az építőiparban

Fotó: Lang Róbert

Három hónapba került, amíg sikerült felújítani a fürdőszobáját egy toponári olvasónknak. – Kész tortúra volt, mert a mesterek képtelenek voltak egymáshoz igazítani az idejüket – panaszolta az asszony. – Közben a mosógépet kihelyeztük a folyosóra, lógtak belőle a csövek, mindenütt rumli volt.

Régen telente annyi volt az üresjárat a balatoni vízvezeték-szerelők életében, hogy gyakran szüneteltették a munkát. Ez ma már a múlté. – Ha valaki egy nagyobb munkát rendel meg, annak valóban két-három hónapot kell várnia, de a kisebb javításokat beszorítjuk – mondta lapunknak a szántódi Szabó Gyula vízvezeték-szerelő mester, aki 1979-ben tanulta ki a szakmát. – Rengeteg a munkánk, főként nyaralófelújítások, ebben több megrendelő kihasználja a Kisfaludy-program támogatását.

Ígérni tudni kell ebben a helyzetben is. A kaposvári Nagy Lajos kőműves egy hónap alatt képes megérkezni a megrendelőhöz, ha szükséges, állítja. Van munka bőven, főként járólapozás, burkolás, festés, minden ami a mostani lakásfelújításoknál adódik, tette hozzá.

Eddig is kevés volt a szakember, de most, hogy januártól megkezdődtek az állami támogatású lakásfelújítások, a jelentkező tömeges érdeklődéshez képest a jelenlegi építőipari létszám kevés, állítja Budai Ferenc, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja.

– Korábban a járvány miatt az építőiparban dolgozó magyarok hazatértek Nyugat-Európából, de ez átmenetinek bizonyult. Somogyban két-három hónapot minimum várni kell a szakemberekre, legyen az kőműves, vízvezeték-szerelő vagy ács. A lakásfelújítások mellett a turizmusban és a vendéglátóiparban most sok helyen nekifogtak a tavaszi átalakításoknak. Mindenki igyekszik, tartva attól, hogy az építőanyagárak tovább emelkednek.

Sokan igénylik

2019-ben az átlagos várakozási idő 135 nap volt, aztán tavaly nyáron ez a szám lecsökkent 119-re, de 2021-ben megint 133 napot tesz ki. Vagyis két héttel többet kell várni, mint 2020 júliusában. A legkevesebbet ácsra kell várni (94 napot), a legtöbbet gépészre (157 napot), és villanyszerelőre (145 napot). Felmérték az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóságát is. A felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi az otthonfelújítási támogatást, további 35 százalék még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja. A közép-magyarországi és dunántúli megyékben magasabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság, míg az észak-magyarországi és alföldi megyékben alacsonyabb. A somogyi megkérdezettek 21 százaléka szeretné igénybe venni a lakásfelújítási támogatást. A biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala megyében a legmagasabb, egyaránt 30 százalék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában