piacképes tudás

2021.05.31. 20:00

Közös alkotómunkával sajátítják el a legmodernebb digitális ismereteket Kaposváron

Próbáld meg és utána megbeszéljük! Ez a jelmondata annak a világszerte terjedő közösségi mozgalomnak, amelynek célkitűzése az, hogy mindenki elsajátíthassa a legkorszerűbb digitális ismereteket. A módszer legnagyobb haszna kétségkívül az oktatásban van. Hasonló nyitott digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át hétfőn a kaposvári Gépészben.

Kovács Gábor

A digitális hímzőgép még a sarokban pihent, de a 3D-s nyomtató javában dolgozott. Egy sakkfigurát húsz perc alatt nyomtattak ki azok a diákok, akik hétfő délelőtt Szabó Sándor és Kontra Roland műhelymester segítségével munkálkodtak. A lézervágó gépen éppen fa mobiltelefon tartókat gyártottak.

Sokszorosítható modelleket terveznek és készítenek a hasonló műszaki minilaborokban. Az utóbbi években az USA-ban több mint ezer digitális alkotóműhely nyílt, Közép-Kelet-Európában összesen nyolcvan. Hasonló intézménnyel büszkélkedhet immár a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Eötvös Loránd Műszaki Technikuma és Kollégiuma is. Európai uniós és a hazai költségvetési forrásból digitális közösségi teret nyitottak a régi könyvtár kihasználatlanul álló épületében.

– Az alkotó pedagógia központi eleme maga az alkotás öröme, melynek segítségével a diákok játszva megismerhetik a legmodernebb technológiát – mondta Weimann Gáborné, a KSZC főigazgatója, aki kiemelte a 3D-s nyomtatás orvostudományban hasznosítható vetületét is.

Kaposvár újraiparosítása jelentős ugrás hozhat, utalt erre az átadón Szita Károly, a város polgármestere. Az egyik cél a teljes foglalkoztatás elérése, amelyhez közel vagyunk az áprilisi adatok szerint.

– A digitális alkotóműhely közössége is segíthet abban, hogy magasabb hozzáadott értéket termelő cégek telepedjenek meg Kaposváron, és ezzel növekedjenek a munkabérek – mondta a másik célról Szita Károly, aki arról is beszélt, hogy két új ipari parkkal gazdagodik a város. Egy 38 hektáros ipari park a BM Heros gyár mellett épül fel, illetve a Füredi úton egy 172 hektáros területen mindjárt az első ütemmel 44 hektárt építenek be gazdasági céllal. Az utóbbiról a napokban állapodnak meg a kormánnyal.

A nyitott műhelybe várják a látogatókat

Az Eötvös digitális alkotóműhelye nyitott, külső látogatókat is fogadnak. A középiskolások mellett nagy hangsúlyt fektetnek a 8-10 éves gyermekek bevonására. A felső tagozatos általános iskolai tanulókat pályaorientációs céllal látják szívesen. Azt tervezik, hogy kétszer egy hetes tábort is meghirdetnek általános iskolába járó diákoknak. A digitális közösségi alkotóműhely létrehozása egy nagy pályázat részeként valósulhatott meg. Majdnem 550 millió forintot fordíthattak a Kaposvári Szakképzési Centrum fejlesztésére, ebből 22 millióba került az alkotóműhely, melyet a legkorszerűbb digitális eszközökkel szerelhettek fel. Az alkotói pedagógia módszertanára épülő technikák kidolgozása folyamatos a két képzett műhelymester felügyelete mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában