segítő szándék

2021.05.04. 10:03

Lovagias adományt kaptak a nagyatádi idősek

A Szent György Lovagrend nagyatádi csoportjának tagjai György-nap és anyák napja alkalmából természetes vitaminokkal lepték meg a Naplemente Idősek Otthona és Gondozóház lakóit.

Györke József

Az anyák napja előestéjén – gondolva arra is, hogy nem mindenkit tudnak meglátogatni hozzátartozóik – több karton banánnal, almával és eperrel kedveskedtek az időseknek. Az adományt Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatónője vette át az otthon lakóinak jelenlétében.

Szent György nap hagyományai

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány ettől a naptól számítja. Gazdagok a Szent György napi hagyományok, többek között az állatok első kihajtása is ehhez a naphoz fűződik és még számos hiedelem is, mellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek biztosítani. Hogy a gonosz elkerülje a marhákat és termékenyek legyenek láncon, fejszén, vagy ekevason, tojáson, esetleg a gazdasszony kötényén hajtották át. Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre. Szent György éjszakáján különösen féltek a boszorkányok rontásától, hiszen ez a nap alkalmas volt a varázslásra a hiedelem szerint. Időjárásjósló hiedelmek is kapcsolódnak a Szent György naphoz: ha e nap előtt megszólalnak a békák, az korai tavaszt és nyarat jósol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában