tanfolyam

2021.05.14. 09:00

Viseletkészítőtől lesik el a varró mesterséget

Több mint egy évnyi kényszerszünet után újra varrni tanítja az érdeklődőket Vidáné Csendes Cecília. A kaposvári viseletkészítő és női szabó tizenöt órás kurzusán a varrás alapjait lehet elsajátítani. A tanfolyam nagyon népszerű, többen is várólistára kerültek, így majd csak a nyáron ismerkedhetnek meg a mesterséggel.

Marosi Gábor

Több mint egyévnyi kényszerszünet után újra varrni tanítja az érdeklődőket Vidáné Csendes Cecília. A kaposvári viseletkészítő és női szabó tizenöt órás kurzusán a varrás alapjait lehet elsajátítani.

– Megfogjuk a cérnát, aztán lassan rálépünk a pedálra – mutatta Vidáné Csendes Cecília a tanulóknak, hogyan kell a cérnát helyesen feltekerni az orsóra. A tanfolyam résztvevői az első negyedórában a varrógéppel ismerkedtek meg, majd mindjárt az egyenes varrást kezdték el tanulni.

Kecskés Miklósné azért is jelentkezett a kurzusra, hogy a korábban megszerezett tudását rendszerbe foglalhassa, azonban szeretné megtanulni a bonyolultabb műveletek is. – Otthon már gyakorolgattam a varrást – mondta Kecskés Miklósné. – Édesanyám is tanított, de önmagamat is képeztem. Kismamaként próbáltam készíteni például nyunyókát, vagy kicserélni egy cipzárt, bár utóbbi nem igazán ment. Abban bízom, hogy a tanfolyam végére már ez is sikerül.

Magyaryné Balogh Beáta nagyszüleitől próbálta ellesni a varrást egy régi pedálos gép mellett. De nem volt egyszerű a folyamat, vásárolt egy elektromos gépet, de egyedül nem sikerült elsajátítani a fortélyokat. – Évek óta lestem, mikor lesz tanfolyam – mondta az asszony. – Régóta ismerem Cilit, ezért nagyon megörültem, amikor meghirdette a kurzust. Az a célom, hogy legalább az otthoni varrási feladatokat jól el tudjam végezni.

Vidáné Csendes Cecília női szabó elmondta: nagyon sok ismerőse szeretett volna tanulni tőle, ezért is döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy tanfolyamot szervez. A kaposvári viseletkészítőnek nem újdonság az oktatás, mert korábban egy varrodában dolgozott üzem- és szalagvezetőként, ahol rengeteg embert tanított meg varrni. A tanfolyamon egyszerre négyen vehetnek részt, alkalmanként három órán keresztül gyakorolhatnak.

Nagy az érdeklődés, mára hiányszakma lett a női szabó

Vidáné Csendes Cecília elmondta: a tanfolyamra leginkább anyukák jelentkeznek, de idősebbeket és gyereket is tanított már. A kurzus iránt nagy az érdeklődés, nyáron például néptáncos fiatalok szeretnék majd ellesni a szakma fortélyait. Kiemelte: az a célja, hogy legalább olyan tudást adjon át az érdeklődőknek, hogy otthon több mindent meg tudjanak varrni. A viseletkészítő hozzátette: a női szabó egyértelműen hiányszakmának számít. Ennek egyik oka, hogy több varroda is megszűnt az országban és nagyon sok olcsó ruha érkezik a Távol-Keletről. Vidáné Csendes Cecília úgy véli, hogy sok nő eltérő a konfekciómérettől, ezért a megvásárolt ruhákat gyakran át kell alakíttatni, de ehhez már kevesen értenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában