igazi forróság

2021.06.20. 09:00

Csak hisszük, hogy a szabadban meleg van

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szombaton, de a kánikulából már pénteken ízelítőt kaptunk. Hűtött ásványvíz és gyakori pihenő: a somogyi vállalkozások gondoskodnak a dolgozókról, van olyan kaposvári építőipari cég, ahol a meleg miatt egy órával korábban, reggel hatkor kezdik a műszakot.

Harsányi Miklós

– A hőséget már erősen érezni lehet, a kemencénél 42 Celsius-fok van – mondta pénteken Laczó Ferenc pék, a kaposvári Deseda pékség munkatársa. – Ilyenkor egy műszak alatt akár 4–5 liter folyadék is lecsúszik. Hajnali öttől délután egyig dolgozom, s a hideg ásványvízen kívül üdítőt iszom. Ez a 29. nyári idényem, tudom, a kánikulában a szokásosnál is jobban kell vigyázni.

Csaknem három mázsa kenyér, 150 zsemlye és öt kilónyi pogácsa: folyamatosan készültek az ínycsiklandozó péktermékek, a kora délelőtti hőségben is teljes erőbedobással dolgozott a csapat.

A barcsi Avermann-Horváth Kft.-nél hatkor kezdték a műszakot, s állandóan a dolgozók rendelkezésére áll hideg ásványvíz. Horváth Péter ügyvezető igazgató azt mondta: 112 munkatársuk van. Délután már erősen tűzött a nap az egyik toponári építkezésen, Bogdán László festő szerint ilyenkor a behűtött víz a legjobb védőital.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője közölte: szombattól június 22-ig a társaság valamennyi munkaterületére és munkahelyére hőségriasztást rendeltek el. Megfelelően gondoskodnak az utakon dolgozókról, a hőség idején árnyékban, hűvös helyen biztosítják számukra a pihenőidőt, s a hőségriadó alatt ivóvizet vagy ásványvizet kapnak. – A le­égés ellen megfelelő öltözéket, UV-védelemmel ellátott szemüveget, nyári sapkát és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítunk – közölte. – A tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzése is elengedhetetlen. Az újabb munkagépek, s az útellenőri, brigádszállító autóink klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség okozta egészségügyi kockázatot.

A somogyi kereskedők is érzik a hőséget, nőtt az ásványvíz-, az üdítő- és a sörforgalom. Hatta József, a kaposvári Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője azt mondta: náluk csaknem 10 százalékkal több ital fogyott. A kólán, a narancson kívül különösen népszerű a jeges tea.

 

Ha gond van, rögtön hívjuk a 112-t

– A csapolt sörért sokan rajonganak az ilyen hőségben – jegyezte meg Marcz Szabolcs, az egyik desedai büfé munkatársa. – Bár a nagy melegben sokan ritkábban esznek, most azt tapasztaljuk, hogy melegszendvicsből fogy leginkább, de kedvelt a sonkás-kukoricás pizza is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának adatai szerint pénteken kora délután Kaposváron 30,2 Celsius-fok volt, Nagyatádon 30,5 fokot mértek, Balatonlellén 30,9, míg Főnyeden 31,1 fok volt. A Balaton hőmérséklete – Siófoknál – 23 fokos volt. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet: aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe.

– Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. – Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában