Minden napra Balaton

2021.06.20. 10:59

Emeletes vonatokkal utazhatunk a Balatonra

A MÁV közösségi oldalán adta hírül, hogy emeletes vonatok is közlegednek a hétvégétől a Balatonnál.

Barkóczy László

Bejegyzésük szerint a Napfürdő expresszvonat június 19-től a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal.

A Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval.

 

A KISS motorvonatról

A Stadler KISS (korábbi nevén Stadler DOSTO) a Stadler Rail által gyártott, emeletes villamos motorvonat.

Az eredeti „DOSTO” név a német Doppelstock, azaz duplatörzsű, emeletes szóból származik. 2010 szeptembere óta a Stadler a vonatot „KISS”-nek nevezi, ami a Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug rövidítése, ami „komfortos, innovatív, vágtázni képes elővárosi vonat”-ot jelent.

A vágtázó képesség azt jelenti, hogy a vonat képes rövid ideig, néhány percig akár 6000 kW fölötti teljesítményt is leadni, amivel megelőzhet más vonatokat rövid kiépítésű expressz-vágányokon.

A Svájci Szövetségi Vasutak 2010-ben állította forgalomba az első példányokat, azóta több országban is forgalomba álltak különböző elővárosi, távolsági, három-, négy- vagy hatrészes kivitelben. Magyarországon a MÁV 815-ös sorozataként 2020-ban álltak először forgalomba. A MÁV-Start 2017-ben kötött keretszerződést a Stadlerral maximum 40 darab 6 részes elővárosi motorvonat beszerzésére, melyből első részletként 11 darabot hívtak le a 70 és 100a vonalakra, melyet 2018-ban további 8 darab motorvonat követett. 2019-ben lehívták az opciós mennyiségből hátralevő további 21 motorvonatot is. Az első legyártott példányok 2019 nyarán érkeztek a MÁV-Starthoz, ahol futáspróbákon és engedélyeztetési eljáráson vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában