iskolakezdés

2021.08.18. 14:00

A tanszerek ára öt–tíz százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest

Többe kerül a családoknak az idei iskolakezdés. A tanszerek ára öt–tíz százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. Egy első osztályos diáknak legalább 19 ezer forintba kerülnek a füzetek és az írószerek, de szüleik akár 50 ezer forintot is otthagyhatnak a boltban.

Marosi Gábor

Megrohamozták a vásárlók az egyik kaposvári papír-írószer üzletet kedden délelőtt. A borongós időjárásnak köszönhetően sokan döntöttek úgy, hogy a vásárlást nem hagyják az utolsó pillanatra. Bodrog Nikolett Szigetvárról érkezett Kaposvárra. Kérdésünkre válaszolva elmondta, azért itt vásárolt be, mert minden eszközt egy helyen meg tud venni. Gyermeke idén kezdi az első osztályt, ezért mindent be kell szereznie. Számításai szerint csak a tanszerek és az iskolatáska 50 ezer forintba kerül.

A kaposvári Molnár Zoltán valamivel kevesebből megússza a tanévkezdést. Idősebbik gyermekétől a kisebbik sok mindent megörökölt, ezért csak füzeteket és íróeszközöket kellet vásárolnia. Előbbiből az olcsóbbat, utóbbiból viszont a minőségit pakolta be a bevásárlókocsiba.

A legtöbb szülő listával érkezett vásárolni. Az iskolák mindent összeírtak, amire szükség lesz a következő tanévben. Hornyák-Tóth Veronika 19 ezer forintért vásárolt be első osztályos fiának. A táskát és a torna­zsákot már korábban megvette, azokért 30 ezer forintot fizetett. Székely Szilvia pénztárcája is „megérezte” az iskolakezdést. Két gyermeknek vásárolt. A tanszereken kívül mindegyikük kapott új ruhákat és cipőt, ezért az idei iskolakezdés körülbelül 150 ezer forintjába került a családnak.

Gerhát Györgyi, a Mega-Papír 2004 Kft. ügyvezetője elmondta: idén is bő és minőségi választékkal készültek az iskolakezdésre. A termékeket már tavaly novemberben megrendelték, hogy augusztusra minden tanszer a boltok polcaira kerülhessen. Grafitceruzákat már 20, radírokat 65, tollakat 90 forinttól lehet vásárolni – mondta Gerhát Györgyi. A Mega-Papír 2004 Kft. ügyvezetője hozzátette, a tanszergyártók igyekeznek minél jobb kialakítású ceruzákat, tollakat gyártani azért, hogy az íróeszközöknek könnyebb fogása legyen. Néhány évvel ezelőtt vezették be a háromszög alakú grafitokat, és egyre elterjedtebbek a balkezes termékek is. Gerhát Györgyi kiemelte, a jelenlegi helyzetben sok család még bizonytalan, ezért a nyár végére hagyják a bevásárlást.

A minőségi tanszereket keresik

A Balaton partján is megindult a roham a tanszerekért. Vörös Péter, a balatonboglári Vörös és Társa Kft. ügyvezető-tulajdonosa elmondta, a 360 négyzetméteres üzletükben az olcsóbb termékektől a prémium kategóriáig széles választékkal találkozhatnak a vásárlók. Az egyik legnépszerűbb a Németországból behozott ergonomikus kialakítású olló. A tapasztalatok szerint a legtöbben most is a minőségi tanszereket keresik. Hozzátette, augusztusban szombaton délelőtt is várják a vevőket, a legnagyobb rohamra az utolsó héten számítanak.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában