életút

2021.08.19. 09:00

Egyedüliként kapott vasdiplomát Huszár László a közelmúltban

Egykori évfolyamából egyedüliként vehetett át vasdiplomát Huszár László kaposvári belsőépítész a közelmúltban. A 88 éves szakember 65 évvel ezelőtt, 1956-ban végzett Budapesten a Magyar Iparművészeti Egyetemen (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem).

Marosi Gábor

Büszkén mutatta otthonában a díszes dokumentumokat Huszár László. A belsőépítész az ötvenes évek elején 86 csoporttársával közösen kezdte el az egyetemet, melyet összesen kilencen fejeztek be. Egyik társukat korán elvesztették, ezért az aranydiploma kiosztását csak nyolcan élték meg. A gyémánt fokozatot hárman kapták meg, vasdiplomával viszont egyedül a kaposvári építész büszkélkedhet.

Huszár László elmondta, évtizedekkel ezelőtt nem úgy működött a felvételi, mint manapság. Felsőoktatási intézményekbe javaslatra lehetett bekerülni. Őt is magyar-orosz szakos tanárnak ajánlották be az ELTE-re annak ellenére, hogy az iskolában nem is tanult oroszul. Huszár László végül úgy döntött, nem felvételezik, inkább munkát vállal lakhelyén, a badacsonyi Hableányban. Csaposként dolgozott, amikor egy nyári napon meglátogatta gimnáziumi osztályfőnöke és közölte vele, hivatalos értesítést kaptak arról, hogy jelentkezhet a Magyar Iparművészeti Egyetemre.

– Megörültem és azonnal jelentkeztem is, egy hétig tartott a felvételi, és végül bekerültem az egyetemre – kezdte Huszár László. – Kiváló tanáraim és óraadóim voltak, köztük Jánossy György és Kaesz Gyula építész. Nagyon sokat tanultam tőlük és segítettek abban, hogy a tehetségem kiteljesedjen – mondta a belsőépítész.

Huszár László az egyetem után Debrecenbe került a tervező vállalathoz. Első munkája a tiszapalkonyai óvoda épülete volt, melynek szerkezetét részben ő tervezte, a belsejét azonban teljesen egyedül álmodta meg. A szakember 1967-ig dolgozott a cívisvárosban, majd Kaposvárra került és nyugdíjazásáig itt is tevékenykedett. Huszár László tervezőmunkáját dicséri a kaposvári SZÜV-székház épülete, a Táncsics Mihály Gimnázium újjáépítése és a tornaterme. A kaposvári szakember a mosdósi 140 ágyas pavilonépületet, az intézeti gyógyszertárat, a feszített víztükrös fedett úszócsarnokot, a speciális gyógytornatermet és szolgálati lakásokat is tervezett. A megye több településén állnak olyan iskolák, melyek szintén Huszár László ötletei alapján épültek fel, csakúgy, mint az Igalban található belügyminisztériumi üdülő.

A kaposvári építész az elmúlt évtizedben több száz épületet tervezett, egyetlen viszont a mai napig nem készült el. – A paksi atomerőmű beruházási irányítóközpontját 1987-ben „álmodtam meg”, de sajnos úgy döntöttek, hogy nem épül fel. Pedig már a kiviteli terv is készen volt, kijelölték a területet is, de valamiért leállították a beruházást. Ezt nagyon sajnálom, mert a cég­ünknek ez lett volna a legnagyobb munkája – tette hozzá. Huszár László összesen több mint 60 évet dolgozott, még nyugdíjasként is több felkérése volt. Utolsó épületét négy évvel ezelőtt, 84 éves korában tervezte.

Hírességek között nevelkedett

Huszár László élete során több ismert emberrel is szoros kapcsolatot ápolt. Badacsonyban közvetlen szomszédja volt Egry József festőművész, akivel többször is horgásztak a Balatonon. A festőt azonban mindig figyelmeztetnie kellett, ha kapása volt, mert tekintete gyakran a messzibe révedt – emlékezett vissza Huszár László. Egry Józsefnél gyakori vendég volt Takáts Gyula író, akit szintén jól ismert a kaposvári építész. – Nyolcéves koromtól ismertem az írót – mondta. – Később többször is találkoztam vele a lakásunk előtt. Egyszer leszaladtam hozzá, levittem az egyik könyvét és dedikáltattam vele. Megkérdeztem tőle, hogy megismer-e engem. Erre Takáts Gyula bácsi csak annyit felelt, hogy persze, te vagy az a srác Egry József szomszédságából – mesélte az építész. Huszár László egyetemi évei alatt Budapesten élt a Rózsadombon. Lakását nem mástól, mint Baróti Szabó Gézától, A Szabó család rádiósorozat írójától bérelte.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában