egyenesen a kemencéből

2021.08.19. 11:30

Új lisztből sül a somogyiak kenyere a pékek ünnepén

Hagyományos macerával, vagyis kovásszal készült kenyeret süt Rácz József balatonkeresztúri pék. Mindenféle adalékot mellőzve úgy süti a napi betevőt, hogy az tőle telhetően a hagyomány szerint a legegészségesebb legyen. Augusztus huszadikára gömbcipókkal készül.

Góz Lilla - Turbéki Bernadett

Este nyolckor a friss kalácsok már az eladótérben, a helyükön sorakoztak, és a zsemlék is hűltek az állványokon Rácz József pékműhelyében. A fehér kenyér a kelési fázisban volt, az asztalról pedig rozskenyereket tett a sütőformákba. A kemencéből kisült félkilós kenyereket vett elő.

– Imádom a kovászt – vette elő a kovászos edényt Rácz József, hogy megmutassa annak savanykás, mustra emlékeztető illatát. – Az első kovászomat mazsolából készítettem – mondta. – Érdekes volt, mert nem érett meg időre, így amikor kinyitottuk a boltunkat, az első napon nem volt kenyér – emlékezett vissza mosolyogva a kezdetekre.

Rácz József – fotó: Turbéki Bernadett

Kevesebb fogy

Míg jó pár évvel ezelőtt megállás nélkül sütötték a nemzeti ünnep előtt a ropogós fehér kenyeret a somogyi pékségekben, addig ma már nem tapasztalnak ilyenkor forgalomnövekedést. – Augusztus 20. előtt kiürül a város, sokan elutaznak a három napra a Balatonhoz, vagy messzebbi tájakra, így nem tapasztaljuk, hogy nagyobb mennyiséget vásárolnak pékáruból – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy pékség tulajdonosa.

Magyarországon 5,2 millió tonna búza terem évente, ebből 1,2 millió tonnát használ fel a hazai sütőipar. Idén közepes a termés, de kiváló a búza minősége és biztosított belőle az alapanyag-ellátás. Sok családban még mindig az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal éke, számos somogyi településen kenyérszentelést valamint kóstolást is tartanak.

Egy nagy karbantartáson esett át a több mint százéves barcsi malom, mire a szezon megkezdődött. Augusztus közepe óta őrlik itt az idei búzát. Naponta akár 28 tonna búzát is fel tudnak dolgozni. – Idén is vállaltuk, hogy a Magyarok Kenyere Program adománybúzáját feldolgozzuk, segítve ezzel a jótékony kezdeményezést – mondta el István József, a barcsi malom tulajdonosa. Hozzátette, tapasztalják, hogy idén nincs rekordtermés a búzából, viszont a minősége kiváló. Megjegyezte, idén átlagosan 10-15 százalékos lisztáremelkedés tapasztalható piacon.

A hagyományos gömb alakú volt

Rácz József pékünnepnek nevezte augusztus huszadikát, amikor új lisztből készült kenyér kerül az asztalokra.

– Az ünnepre inkább a hagyományos, gömb alakú kenyerekkel készülök – mondta. – Eredetileg a kenyér formája ilyen volt, csak később tértek át a hosszúkás forma sütésére, hogy könnyebb legyen szeletelni. Biztos vagyok benne, hogy a feleségem is kitalál valami díszítést, ami a nemzeti színű szalaggal kapcsolatos. Az eredetileg félkilós kenyerek helyett 75 dekásakat sütök huszadikára, mert az látványosabb – árulta el az ünnepi titkot Rácz József.

Fotó: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában