Nagyberény

2021.09.21. 16:00

Hangszer készül a smaragdfából

Góz Lilla

Hangszer készülhet a nagyberényi smaragdfából. A somogyi ültetvényre látogatott Cristian Annamária Bernadette erdélyi származású muzsikus, ahol rögtönzött koncertet is tartott. A nemzetközi hírű zenész Budapesten tanult, 1993-ban megnyerte a fővárosi, majd az Országos Szolnoki Gordonkaversenyt. 1999-ben vörös diplomával végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola cselló-tanári és kamaraművészi szakán. Rocco Filippininél Milánóban és Cremonában folytatta tanulmányait, majd Lombardiában telepedett le. – Egy 2020-as szeptemberi rádiós riportban hallottam a nagyberényi ültetvényről és lelkesedésemben felkerestem Steier urat azzal az ötlettel, hogy a párom – Gáspár Károly –, aki elismert hangszerész, különleges hegedűt építhetne a smaragdfából – mondta el a művésznő. Hozzátette: a faanyagból a közeljövőben elkészül a hangszer prototípusa. – Szakmai szemmel úgy látom, könnyedén megmunkálható ez a fa, megfelelő hangterjedelemre lesz képes és könnyen kidolgozható. Érdekesen könnyű súlyú és jól rezgő – mondta el Gáspár Károly, aki bejárta világot és a legnagyobb hegedűkészítő mesterek – Stradivari, Guarnieri del Gesú, Amati – és az olasz iskola későbbi mestereinek munkáit is tanulmányozta. 2019-ben hozta létre saját vállalkozását, hangszereit a nemzetközi piacon kínálja.

Steier József klímakutató agrármérnök elmondta: nagyon örülnek, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a nagyberényi ültetvény iránt, s annak még inkább, hogy a bútorok mellett a közeljövőben hangszer is készülhet a smaragdfából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában