fejlesztő foglalkozás

2021.09.18. 07:00

Most teremtik meg a jövő értelmiségét Andocson

Fejlesztésekkel és különböző programokkal igyekszik helyben tartani a fiatalokat az andocsi önkormányzat. Az óvoda udvarán nemrég készült el az új játszótér, melyet több mint harminc gyermek használhat nap mint nap. Kulturális eseményeket is gyakran szerveznek a faluban, melyre egyre több kisgyermekes család látogat el.

Marosi Gábor

Fészekhintán, rugós játékokon és csúszdával felszerelt színes mászóváron is játszhatnak már az andocsi óvoda növendékei. Az intézmény udvara tíz új játék­elemmel bővült az elmúlt hónapokban. A fejlesztésre a Magyar Falu Program pályázatán mintegy ötmillió forint támogatást nyert az önkormányzat.

Katonáné Menyhárt Etelka, az Andocsi Szent Ferenc Minibölcsőde és Óvoda intézményvezetője elmondta, a játékokat úgy próbálták összeválogatni, hogy többféle mozgást is kipróbálhassanak a gyerekek. Az intézménybe jelenleg 39 fiatal jár, közülük 37-en andocsiak. – Tevékenységközpontú pedagógiai programmal dolgozunk – mondta Katonáné Menyhárt Etelka. – Ezáltal igyekszünk a gyerekek személyiségét fejleszteni. Nagy hangsúlyt fektetünk az ének-, zene- és táncos nevelésre, de a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra is – tette hozzá az óvoda vezetője.

Andocson jelenleg csaknem ezeregyszázan élnek. A lélekszám csökkent az elmúlt években, ezért a képviselő-testület azon dolgozik, hogy megállítsa az elvándorlást. – Ennek első lépése, hogy létrehoztunk egy minibölcsődét – hangsúlyozta Werner Józsefné polgármester. – Egy üresen álló szolgálati lakást alakítottunk át erre a célra. Mellette működik a két csoportos óvodánk és egy nyolcosztályos általános iskola is található a településen, ahová hat településről járnak gyerekek. Az épületet jelenleg négy tanteremmel bővítjük. Kialakítunk korszerű nyelvi labort és biológia szaktantermet is – mondta a polgármester.

Werner Józsefné kiemelte, az elmúlt két évben – 2019 nyara és 2021 nyara között – 36 gyermek született a településen. A korábbi évekhez képest ez jelentős növekedés, előtte évente átlagosan 9–14 gyermekkel gyarapodott a falu. – Azt gondolom, hogy ez a kormány családpolitikájának is köszönhető – mondta a polgármester. Az újszülötteket és családjukat minden évben a falunapon mutatják be az andocsiaknak, emellett egy kis facsemetét is ajándékoznak a gyerekeknek.

Werner Józsefné hangsúlyozta, a képviselő-testület hitvallása, hogy a fiatalokból kinevelje az andocsi értelmiséget és a megbízható helyi szakembergárdát, akik igazi lokálpatriótává válhatnak. A polgármester hozzátette, nemcsak a nyári diákmunkában számíthatnak a fiatalokra, hanem a programok szervezésében is önként segítenek.

Harminc koncert egy esztendőn át

Térzenei rendezvénysorozattal igyekszik még jobban felpezsdíteni a település életét az andocsi önkormányzat. A Magyar Filharmónia Társasággal együttműködve, eredményes pályázatuknak köszönhetően azt vállalták, hogy egy éven keresztül harminc komoly- és klasszikus zenei koncertet szerveznek a faluban. A megvalósításhoz hét és fél millió forintot kaptak az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő alaptól. Eddig már négy koncertet sikerrel megtartottak. Werner Józsefné elmondta, ezek a rendezvények egyre népszerűbbek, minden alkalommal nagyobb a közönség, és a nézők között sok a kisgyermekes család is. Ez azért is fontos, mert a gyerekek abban nőnek fel, hogy a klasszikus zene szép és elérhető – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik